<
НОВИНИ ДНЯ: Портников назвав причини, чому США нарешті проголосували за допомогу Україні  Байден у розмові з Зеленським дав дві важливі обіцянки: чого чекати Україні  В Україну повертається тепло - 23 квітня вдень уже буде до +21°  Погодний апокаліпсис: Україну накрив потужний циклон, що це означає  Швидкісний режим на дорозі: поліція нагадала про штрафи та пояснила, як їх уникнути  Чи буде початок квітня теплішим за останній місяць весни: метеорологиня про погоду у травні  "Не хвилюйтесь, точно будуть": посол Данії сказав, коли Україна отримає F-16всі новини дня
Бізнес
Технології
19.09.2021 1259

На Місяць доставлять прапор України, надрукований на 3D-принтері з титану

Підприємство, що входить до складу Укроборонпрому, долучилося до реалізації космічної місії на Місяць, організованої компанією Spacebit з Великої Британії.

630_360_1586284734-277_19.09.21

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Укроборонпром.

«ВАТ «Меридіан» ім. С.П. Корольова, яке входить до складу Укроборонпрому, долучилося до вітчизняної частини космічної місії на Місяць, яку реалізує британська компанія Spacebit у партнерстві з підприємствами з різних країн світу. Старт заплановано на весну 2022 року. Цей політ є першою місією на супутник Землі за участю України», - йдеться в повідомленні.

За словами директорки з розвитку «Меридіану» Ольги Руденко, у випробувальній лабораторії підприємства перевірятимуть обладнання, яке використають на Місяці, на кліматичні та механічні стреси. А завдяки унікальній «гарячій камері» з джерелами іонізуючого випромінювання ці прилади та устаткування випробують на радіаційну стійкість і старіння.

«Також ми приступаємо до виготовлення надлегких і надміцних механічних конструкцій для обладнання місяцехода, який вже за рік почне обстеження поверхні супутника Землі. Ми отримаємо можливість доторкнутись до майбутнього та спостерігати, як продукція нашого підприємства допомагає підкорювати космос», - розповіла Руденко.

Як зазначається, датчики, вироблені на українських підприємствах, збиратимуть інформацію про радіаційний фон Місяця, а спеціальна камера транслюватиме відеострім з його поверхні. Всі ці дані будуть доступні українським науковцям.

«Символічною стане доставка прапора нашої держави, надрукованого на 3D-принтері з українського титану. Під час його виготовлення було використано спеціальну технологію «зеленого», або безвідходного, виробництва», - ідеться в повідомленні з посиланням на засновника і виконавчого директора Spacebit Павла Танасюка.

Він назвав великою честю бути тією командою, яка здійснить першу  українську місію на супутник Землі. «Водночас у цій сфері важлива синергія з державним сектором. Ми високо цінуємо нашу співпрацю з Укроборонпромом, зокрема з ВАТ «Меридіан», а також з КБ «Південне» і відкриті до нового партнерства, щоб разом відновити імідж України як провідної держави на світовій космічній арені», - наголосив Танасюк.

Як повідомляв Укрінформ, британська компанія Spacebit у співпраці з американськими партнерами здійснить у 2022 році першу українську місію на Місяць, у рамках якої на поверхню супутника Землі буде доставлено техніку для проведення наукових досліджень.

Оценка материала:

5.00 / 1
На Місяць доставлять прапор України, надрукований на 3D-принтері з титану 5.00 5 1
Бізнес / Технології
19.09.2021 1259
Еще материалы раздела «Технології»