<
НОВИНИ ДНЯ: Чи довіряють українці офіційним повідомленням про війну: дані опитування  На вихідних в Україні дощитиме, на сході вдень до +22°  Коли у школах Києва продзвенить останній дзвоник: названа дата  Україна може почати отримувати кредитні кошти від США вже у другій половині 2024 року  Коли до України знову повернеться тепло: відповідь метеорологині  Кримському мосту приготуватися? Експерт назвав мету удару ЗСУ по Джанкою  Крига скресла: у США знову згадали про допомогу Україні – коли буде результатвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
20.09.2021 550

У «Ранку з Україною» розповіли про всі типи COVID-паспортів і дали поради, якими користуватись під час подорожей

Майже 5 мільйонів українців вакцинувалися вдруге та можуть отримати COVID-паспорт – паперовий чи електронний. Ведучі програми «Ранок з Україною» на каналі «Україна» Марія Мельник і Анатолій Анатоліч з’ясували, чи є різниця між ними, як нині має виглядати такий паспорт і чи всі можуть його отримати.

Паперові, електронні та різних кольорів. Яких тільки немає COVID-паспортів зараз в Україні. З липня почали видавали паперові сертифікати, які є в двох кольорах: білому та жовтому. Але чи є між ними якась різниця?

«На початку була згода, що потрібно видавати COVID-сертифікати на папері жовтого кольору, формату А4. Але в липні надійшли роз’яснення від Міністерства охорони здоров’я щодо паперу і така вимога була скасована – зараз ми видаємо сертифікати на папері білого кольору», – пояснює сімейна лікарка Інна Жук в ефірі каналу «Україна».

Отож паперові можна використовувати будь-які. Крім цього, вже понад місяць в українців з’явилась можливість отримати електронний COVID-сертифікат. Їх поділяють на внутрішній – для використання під час локдауну, і міжнародний – для поїздок за кордон. Сертифікат можна згенерувати у додатку «Дія», вони, на відміну від паперових, мають QR-код. І більшість європейських країн визнають саме електронний COVID-сертифікат.

Та і на цьому не зупинились. Кабінет Міністрів вирішив розділити електронні сертифікати за кольором. Жовті – для людей, які зробили одне щеплення. Строк дії 120 днів. Зелений – для тих, хто отримав дві дози вакцини. Паспорт дійсний рік! От тільки не в усіх виходить згенерувати хоч якийсь.

«Проблеми можуть виникати, якщо в картці пацієнта є якісь недостовірні дані, також виникають труднощі з генеруванням електронного сертифікату в «Дія», якщо пацієнт має дві електронні картки», – коментує лікарка у програмі «Ранок з Україною».

Тоді треба звернутись до сімейного лікаря і він допоможе ввести коректні дані або видалити зайву електронну карту. Та є випадки, коли COVID-сертифікат не просто не генерується, а зникає! Тож перед тим, як вирушити у подорож, краще отримати ще і паперовий паспорт про щеплення.

Дивіться програму «Ранок з Україною» у будні о 6:30 на каналі «Україна».

 

Оценка материала:

5.00 / 1
У «Ранку з Україною» розповіли про всі типи COVID-паспортів і дали поради, якими користуватись під час подорожей 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
20.09.2021 550
Еще материалы раздела «Суспільство»