<
НОВИНИ ДНЯ: Портников назвав причини, чому США нарешті проголосували за допомогу Україні  Байден у розмові з Зеленським дав дві важливі обіцянки: чого чекати Україні  В Україну повертається тепло - 23 квітня вдень уже буде до +21°  Погодний апокаліпсис: Україну накрив потужний циклон, що це означає  Швидкісний режим на дорозі: поліція нагадала про штрафи та пояснила, як їх уникнути  Чи буде початок квітня теплішим за останній місяць весни: метеорологиня про погоду у травні  "Не хвилюйтесь, точно будуть": посол Данії сказав, коли Україна отримає F-16всі новини дня
Політика
Україна
20.09.2021 1817

Людмила Денісова: до реєстру олігархів можуть потрапити представники середнього бізнесу

У програмі «Свобода слова Савіка Шустера» на каналі «Україна» Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова заявила, що законопроєкт про олігархів суперечить Конституції України.

«Я б хотіла зосередити вашу увагу на колі осіб, які можуть потрапити до реєстру олігархів. На мій погляд, воно є доволі невизначеним. Бенефіціари природної монополії: в Законі, в статті першій, написано, що бенефіціаром може бути будь-яка фізична особа, яка прямо або опосередковано має вплив на ці активи. Але там ще визначено те, що бенефіціаром може бути особа, яка має частку цих активів. Частка може бути і незначною. І тому до цього кола осіб, які можуть бути внесені до реєстру олігархів, можуть потрапити і представники середнього бізнесу», – зауважила Людмила Денісова.

За словами Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, формування реєстрів осіб, чиї права будуть обмежені залежно від їхнього майнового стану суперечить статті 24 Конституції. Тому, що згідно з Конституцією не може бути будь-яких привілеїв і обмежень, в тому числі за ознакою майнового стану. Омбудсмен стверджує, що не узгоджується з нормами Конституції і орган, який буде ухвалювати рішення щодо внесення осіб до реєстру олігархів. Стаття 107 говорить про те, що РНБО – це орган, який координує і контролює діяльність органів виконавчої влади у сфері національної безпеки та оборони. І тому цей законопроєкт суперечить статті 19 Конституції, де чітко визнано, що всі органи державної влади працюють тільки по законам згідно з їхніми повноваженнями органів влади, а такими повноваженнями РНБО не наділено.

«Ключовими елементами верховенства права, як визначає Венеційська комісія, є юридична визначеність. Тобто, в законі потрібно виписати повноваження органу, спосіб здійснення таких повноважень і щоб людина мала право захистити себе в зручний спосіб», – пояснила Людмила Денісова.

Дивіться програму «Свобода слова Савіка Шустера» щоп'ятниці о 21:00 на каналі «Україна»!

Оценка материала:

5.00 / 1
Людмила Денісова: до реєстру олігархів можуть потрапити представники середнього бізнесу 5.00 5 1
Політика / Україна
20.09.2021 1817
Еще материалы раздела «Україна»