НОВИНИ ДНЯ: Коли прийде весняне тепло: прогноз погоди в Україні на п'ять днів  Атака на нафтопереробну галузь Росії: удари українських дронів можуть спричинити кризу — експерт  У порти Одеси незабаром повернуться великі контейнеровози та пороми, - ЗМІ  Прогноз погоди на 19 березня: де в Україні буде дощ і мокрий сніг  Частина "вагнерівців" виїхала з Білорусі. "Гаюн" назвав можливу причину  Хто з військовозобов'язаних може законно відмовитися від повістки – пояснення юристки  Вибух військового вертольота у Придністров’ї: експерт прогнозує повну втрату боєздатності сепаратистіввсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
15.10.2021 972

Ефективних препаратів проти COVID-19 досі немає, можна лише полегшити стан – академік

Ефективних специфічних ліків проти COVID-19 поки що не існує, тому єдиним способом захистити себе є вакцинація.

630_360_1624619092-140_15.10.21

Про це в ефірі телеканалу "Дом" заявив академік-секретар Відділення біохімії, фізіології та молекулярної біології НАН України Сергій Комісаренко, передає Укрінформ.

"Коли почався розвиток пандемії коронавірусу, ми чекали, що ліки з'являться дуже швидко, за 2-3 місяці. Тому що, по-перше, у нас існує вже величезний арсенал противірусних препаратів, і потрібно було начебто лише підібрати якийсь із них. А на вакцини, мабуть, потрібно буде чекати кілька років, і невідомо, якими вони будуть", — сказав Комісаренко.

Однак, за його словами, зараз спостерігається протилежна ситуація. Ефективних препаратів досі немає, а пацієнтам із коронавірусом можна допомогти лише полегшенням симптомів.

"Те, що застосовують у клініці — це антисимптоматичні препарати. Тобто вони спрямовані проти симптомів розвитку захворювання, для підтримки людини, коли вона захворіє. Але специфічних препаратів ще немає", — пояснив науковець.

Він зазначив, що раніше ефективним у боротьбі з коронавірусом вважався препарат "Ремдесівір", який застосовується і зараз, особливо на ранніх стадіях захворювання. "Однак велике клінічне випробування все-таки показало, що ефективність цього препарату досить слабка", — зауважив Комісаренко.

За його словами, розглядався й варіант лікування за допомогою сироватки крові, але він також не показав ефективності.

"Також спочатку ми думали, що для лікування можна буде використовувати антитіла — сироватки крові людей, які перехворіли, або збагачений антитілами препарат. Виявилося, на жаль, що всі ці антитіла діють на вірус, але вони не запобігають його шкідливій ​​дії. Тобто це моноклональні антитіла, які спрямовані проти відомих уже науці ділянок", — сказав академік.

Він зауважив, що більш високу ефективність показує препарат "Регенерон". "Це суміш двох моноклональних антитіл, які діють на дві специфічні ділянки. Якщо заблокувати ці ділянки, то вірус не розвивається та практично не мутує. Пам'ятаєте, Трамп захворів, але дуже швидко одужав? Його лікували, зокрема, "Регенероном" і вітаміном Д, і ще кількома препаратами. Так, саме ці антитіла допомогли йому. Але широко їх застосовувати дуже важко, тому що вони дуже дорогі. Вони коштують кілька десятків тисяч доларів. І отримати їх досить складно", — зауважив Комісаренко.

Науковець повідомив, що тривають клінічні випробування нового препарату, проте висновки про його ефективність робити зарано.

"Тому поки ми говоримо, що специфічних препаратів проти коронавірусу немає. Підсумок: на цю мить єдине ефективне — це вакцинація", — наголосив Комісаренко.

Він підкреслив при цьому, що людям із хронічними захворюваннями щепитися необхідно насамперед.

За словами академіка, тимчасовим протипоказанням для вакцинації може бути індивідуальна гіперчутливість. В такому разі контролювати реакцію на вакцину слід лікарю, який має бути присутнім під час її введення. Однак необхідність щеплення це не скасовує, наголосив учений.

Як повідомлялося, раніше академік-секретар відділення біохімії, фізіології та молекулярної біології НАН, директор Інституту біохімії ім. Палладіна Сергій Комісаренко заявляв, що українські вчені розробляють власну вакцину, близьку до Moderna та Pfizer.

У травні Віктор Ляшко, який нині є міністром охорони здоров'я, заявив, що в Україні ведуть розробку трьох вакцин проти COVID-19. Зокрема, Український фонд досліджень профінансував розробку вакцин, над якими працюють Інститут біології клітини у Львові, очолюваний академіком Андрієм Сибірним, та Інститут біохімії ім. Палладіна, який очолює академік Сергій Комісаренко. Ще одну вакцину розробляє бізнес із групою науковців.

Оценка материала:

5.00 / 1
Ефективних препаратів проти COVID-19 досі немає, можна лише полегшити стан – академік 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
15.10.2021 972
Еще материалы раздела «Суспільство»