<
НОВИНИ ДНЯ: Синоптикиня Наталка Діденко попередила про потужні дощі та повідомила, коли потеплішає  Демонтаж колишньої Арки дружби народів: у КМДА заявили про небезпеку  Курс на 40: чому росте долар, від кого це залежить і як довго триватиме  На Україну насувається активний циклон із півдня: яку погоду очікувати 24 квітня  Українців закликають не "світити" імена полонених на мітингах  Конгресмен США про те, коли Україна отримає допомогу: раніше, ніж будь-хто може подумати  Bradley, M113 і не тільки. Пентагон готує пакет допомоги Україні, - Politicoвсі новини дня
Політика
Світ
16.10.2021 656

Молдова ратифікувала Стамбульську конвенцію

Парламент Молдови проголосував в остаточному читанні за ратифікацію Стамбульської конвенції - міжнародної угоди проти насильства щодо жінок і насильства в сім'ї.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на NewsMaker.

Ратифікацію підтримали 54 депутати від партії «Дія і солідарність» (PAS). Депутати від Блоку комуністів і соціалістів перед голосуванням залишили залу на знак протесту. А представники партії «Шор» проголосували проти ратифікації.

Депутат-соціаліст Григорій Новак на початку засідання запропонував виключити питання про ратифікацію конвенції з порядку денного, проте більшість депутатів не підтримали цю пропозицію.

Стамбульська конвенція або Конвенція Ради Європи про запобігання та боротьбу з насильством щодо жінок та домашнім насильством - міжнародна угода, яку вперше підписано в 2011 році. Молдова підписала Стамбульську конвенцію ще в 2017 році, проте ратифікувала тільки зараз.

Це перший подібний документ, який юридично зобов'язує створити правову базу для боротьби з насильством щодо жінок. Країни, які приєдналися до Конвенції, мають криміналізувати психологічне насильство, переслідування, фізичне та сексуальне насильство, примусовий шлюб, примусові аборти і стерилізацію. Також, згідно з Конвенцією, кримінальному або іншому правовому покаранню мають підлягати і сексуальні домагання (харасмент). У документі, крім того, дано визначення «гендеру» і «гендерного насильства».

У Стамбульської конвенції детально прописані заходи запобігання, захисту і підтримки жертв і, крім того, судового переслідування агресорів, які мають запровадити в своє законодавство країни- підписанти. Вона зобов'язує розробити довгострокові плани боротьби з насильством щодо жінок.

Документ підписали 46 країн і Євросоюз. Проте ще 11 з них не ратифікували цю угоду, в тому числі й Україна.

Оценка материала:

5.00 / 1
Молдова ратифікувала Стамбульську конвенцію 5.00 5 1
Політика / Світ
16.10.2021 656
Еще материалы раздела «Світ»