НОВИНИ ДНЯ: Оточення Путіна не вірить у його теорію про зв'язок України і теракту під Москвою, - Bloomberg  Чехія передасть українським воїнам удвічі більше снарядів, ніж було оголошено спочатку  Фінансовий гороскоп на квітень 2024 року  В Україні у четвер прогнозують потепління до +20°  Лукашенко зламав версію Путіна про "втечу" терористів до України  Загроза наступу РФ на Харків: місцевий депутат про сили РФ у Бєлгородській та Курській областях  Синоптики потішили прогнозом погоди в Україні: наскільки потеплієвсі новини дня
Життя та Стиль
Столиця
19.10.2021 889

У Мінрегіоні вказали на київський «парадокс», який не дублюється в жодних тергромадах

Міністерство розвитку громад та територій України вважає за необхідне розмежування у Києві повноважень виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Про це заявив заступник міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода під час дискусії щодо законопроєкту № 2143-3 "Про місто Київ - столицю України", який готують до розгляду у Верховній Раді до другого читання, передає кореспондент Укрінформу.

"Наше міністерство вважає, що у місті Києві потрібно зміцнити роль місцевого самоврядування, чітко розмежувати повноваження виконавчої влади і місцевого самоврядування, щоб самоврядна чи виконавча влада здійснювала свої функції і не втручалася у діяльність іншої влади", - сказав Негода.

Він зауважив, що в Україні відбувається децентралізація, і кияни також мають відчути підвищення ефективності здійснення місцевого самоврядування у своєму місті завдяки реалізації реформи.

"В Києві ми повинні відновити місцеве самоврядування у повному обсязі та відповідно до стандартів і норм Європейської хартії місцевого самоврядування", - додав заступник міністра.

Негода зауважив, що київська влада наразі не має власного виконавчого органу, функції виконавчого комітету здійснює виконавча влада - Київська міська державна адміністрація. Заступник міністра наголосив, що це "парадокс", який не дублюється в жодних інших територіальних громадах.

"Київська міська влада матиме право без погодження з урядом чи президентом утворювати виконавчий комітет, за погодження з територіальною громадою, - затверджувати склад, структуру цього виконавчого комітету, ухвалювати рішення, як і інші міста. Тому повноваження київського міського голови розширяться", - сказав він.

Як повідомлялося, законопроєкт №2143-3 "Про місто Київ – столицю України" Верховна Рада ухвалила в першому читанні 3 жовтня 2019 року. У вересні цього року Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розпочав процес перегляду правок до законопроєкту №2143-3 "Про місто Київ – столицю України". Раніше голова підкомітету з питань організації державної влади, державної служби, служби в органах місцевого самоврядування, державних символів та нагород цього комітету, перший заступник очільника фракції партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко заявив, що в основі проєкту закону - розмежування повноважень голови Київської міської державної адміністрації та міського голови Києва. Корнієнко нагадав, що згідно зі статтею 118 Конституції України, голову КМДА призначає на посаду Президент за поданням Кабінету Міністрів, а міського голову обирають місцеві мешканці.

Згідно з чинним законодавством, Київський міський голова за своїми посадовими обов'язками очолює виконавчий орган Київської міської ради — Київську міську державну адміністрацію.

Оценка материала:

5.00 / 1
У Мінрегіоні вказали на київський «парадокс», який не дублюється в жодних тергромадах 5.00 5 1
Життя та Стиль / Столиця
19.10.2021 889
Еще материалы раздела «Столиця»