НОВИНИ ДНЯ: Скільки можна зберігати борщ в холодильнику, щоб він лишався смачним та їстівним  Народний синоптик Діденко попередила про різку зміну погоди в Україні — де очікувати дощі  Зеленський про народжуваність під час війни: головне питання у безпеці  Буданов про теракт під Москвою: Росія знала про підготовку щонайменше за місяць  В Україні 29 березня - дощі та сильний вітер, вдень до 16°  Чи мобілізують випускників перед вступом на магістратуру чи аспірантуру: відповідь Зеленського  Путін видав чергову хвору маячню: що сказав цього разувсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
20.10.2021 1069

Маринович радить українцям змінити радянський «пакет цінностей»

Українцям варто змінити "пакет цінностей", за яким вони жили в радянські часи, вважає дисидент, правозахисник, засновник Української Гельсинської спілки, віцеректор Українського католицького університету Мирослав Маринович.

630_360_1541945672-603_20.10.21

В інтерв'ю Укрінформу він зауважив: «Те, що допомагало людям вижити в час поневолення (як-от корупція), сьогодні стає гальмом і применшує наші шанси. Проте я вірю в Україну і в її шанси, допоки в ній є люди, які вміють розрізнити правду від облуди, добро від зла, і мають мужність стояти на боці добра. З цієї ж причини я не вірю в перемогу Путіна та його режиму, оскільки вони зробили ставку на брехню, ненависть і насильство».

Як наголосив Маринович, слід змінити «цінності виживання» і «домовитися, що відтепер житимемо за цінностями, які лежать в основі людської цивілізації».

«Якщо ж шукати часові рамки в Біблії, то я не буду оригінальний і повторю той напівжарт, який цими тижнями гуляв по Україні: ми пройшли вже тридцять мойсеєвих років – залишилося ще десять. Потрібні мінімум два покоління, щоб активне населення струсило порох рабства зі своїх підошов», - додав Маринович.

На його думку, сьогодні у світі діє принцип «єдність у багатоманітті», й Україна могла б видобути велику суспільну енергію, якби зуміла реалізувати цей принцип свідомо й ефективно.

«Але це вимагає подолання певних задавнених стереотипів, і я ще не бачу організованої суспільної сили, яка б узяла це завдання за основу своєї діяльності. Творення такої сили, мабуть, і забере в нас оті десять років, яким нам бракує до виповнення мойсеєвого числа», - підкреслив Маринович.

Оценка материала:

5.00 / 1
Маринович радить українцям змінити радянський «пакет цінностей» 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
20.10.2021 1069
Еще материалы раздела «Суспільство»