<
НОВИНИ ДНЯ: Родина Байдена закликала його залишитися у передвиборчих перегонах, - CNN  Вчені виявили іншопланетне життя у Сонячній системі  У вівторок Україну розжарить до +36°: де буде найспекотніше  Західним областям у вівторок прогнозують послаблення спеки  Співпраця із Rheinmetall: в Україні відновлюють перші німецькі машини, пошкоджені у боях  Липень почнеться з гроз на заході України  Що робити, якщо власник виселяє з орендованої квартири раніше терміну: інструкція від адвокатавсі новини дня
Бізнес
Економіка
29.10.2021 577

НБУ очікує різке подорожчання електроенергії

Національний банк очікує на високі темпи зростання тарифів на електроенергію наступного року, газ дешевшатиме.

Про це йдеться в інфляційному звіті НБУ за жовтень.

"Тому наступного опалювального сезону тарифи на газ для населення підвищаться несуттєво, навіть з урахуванням їх приведення до імпортного паритету, а 2023 року - не зміняться", - йдеться у звіті.

У зв'язку з цим очікується і зниження цін на опалення та гарячу воду.

"Тарифи на електроенергію зростатимуть високими темпами (20-25% на рік) через необхідність приведення до економічно обґрунтованого рівня та усунення дисбалансів в енергосекторі", - йдеться у прогнозі.

За даними НБУ, подорожчання палива у третьому кварталі 2021 року сповільнилося (до 31,2% р/р у вересні) через зниження світових цін на нафту наприкінці літа та вплив державного регулювання цін на бензин А-92 та А-95 та дизельне паливо.

"У 2021 році паливо подорожчає більш ніж на 26%. Крім прямого впливу на загальний ІСЦ, це є суттєвим фактором тиску на інші ціни через збільшення транспортних витрат. У 2022 році очікується корекція світових цін на нафту, а разом із нею - й уповільнення темпів зростання паливної складової інфляції нижче 5% в умовах помірної волатильності обмінного курсу. Тому у середньостроковій перспективі ціни на пальне матимуть певний дезінфляційний ефект", - йдеться у звіті.

Оценка материала:

5.00 / 1
НБУ очікує різке подорожчання електроенергії 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
29.10.2021 577
Еще материалы раздела «Економіка»