НОВИНИ ДНЯ: Франція найближчим часом зможе передати Україні майже 80 установок Caesar  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі   Оточення Путіна не вірить у його теорію про зв'язок України і теракту під Москвою, - Bloomberg  Чехія передасть українським воїнам удвічі більше снарядів, ніж було оголошено спочатку  Фінансовий гороскоп на квітень 2024 року  В Україні у четвер прогнозують потепління до +20°всі новини дня
Політика
Україна
01.11.2021 823

Застосувавши безпілотник Bayraktar, Україна запобігла катастрофі - Арестович

Незаконні збройні формування (НЗФ) відкрили вогонь із забороненого Мінськими угодами озброєння по підконтрольному українській владі селу Гранітному.

Для припинення вогню українські військові використали безпілотний летальний апарат.

Про це у програмі "Взгляд с Банковой" телеканалу "Дом" повідомив речник української делегації у Тристоронній контактній групі (ТКГ), представник Офісу президента України Олексій Арестович, коментуючи застосування українськими військовими бойового БПЛА, повідомляє Укрінформ.

"У цей населений пункт, основна частина якого розташована в "сірій зоні", давно вешталися російські військовослужбовці окупаційних сил, тероризували місцевих жителів, грабували, шантажували. У п'яному вигляді часто це траплялося. Українська армія провела операцію із захисту свого цивільного населення. Для цього українські розвідники продемонстрували там свій прапор і пояснили мирним жителям, що ми стоятимемо на варті", — сказав Арестович.

НЗФ, мабуть, подумали, що почався страшний наступ.

"Хоча як вести наступ через річку, через понтонний міст, 1,5 тис. м відкритого простору? Проте вони відкрили вогонь із заборонених Мінськими угодами 122-міліметрових гармат, вбили одного українського військовослужбовця та поранили іншого, повністю зруйнували 12 будинків", — повідомив речник української делегації у ТКГ.

Перед командуванням Збройних сил України постала дилема — чи відкривати вогонь з артилерії, бо стріляли з дальності понад 10 км. Але артилерія — це не вибіркова зброя, вона могла зашкодити мирним жителям. Тож підняли безпілотник "Байрактар", який не перетинав лінію дотику. Він завдав точного, акуратного удару по зброї та таким чином припинив вогонь супротивника.

"Мало того, там, у районі цієї батареї, були три розгорнуті машини БМ-21 "Град"... Це ті "Гради", які били по Маріуполю. Пам'ятаємо ці кадри, коли загинули люди, десятки вбитих і поранених було. Ось вони були готові стріляти по Гранітному, Старомар'ївці, і ось тоді рахунок втрат мирних жителів пішов би на десятки. Після точкового удару "Байрактара" ці машини розвернулися та втекли разом із російськими артилеристами, тобто ми запобігли ще більшій катастрофі, пов'язаній з грубим порушенням режиму припинення вогню", — повідомив деталі епізоду Арестович.

У деяких країнах була оприлюднена негативна оцінка використання українськими Збройними Силами України безпілотного апарата Bayraktar для придушення ворожої гаубиці, що вела вогонь проти підрозділу українських військ.

Зокрема, речниця МЗС ФРН заявила, що в Берліні дуже стурбовані повідомленням Генштабу української армії, згідно з яким Збройні сили у відповідь на артобстріл та загибель одного та поранення ще одного солдата застосували дрон.

Свою незгоду з позицією офіційного Берліну висловив виданню Bild посол України в Німеччині Андрій Мельник, який заявив, що Україна має законне право на самооборону, коли її територію вдень і вночі бомбардують з російських важких озброєнь і коли гинуть мирні жителі та солдати.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що українські воїни виконали присягу, застосувавши 26 жовтня розвідувально-ударний безпілотний комплекс Bayraktar для придушення вогневої точки ворога на Сході України.

«Що стосується застосування БПЛА та іншої сучасної зброї, то ця зброя служить в Україні саме для захисту, - акцентував Зеленський. - І коли Українська армія відчуває, що потрібно захищати свою землю, вона так і робить. За цим принципом вона буде діяти і в подальшому».

Президент підкреслив, що українські воїни не здійснювали наступ, але адекватно відповіли на агресію.

 

Оценка материала:

5.00 / 1
Застосувавши безпілотник Bayraktar, Україна запобігла катастрофі - Арестович 5.00 5 1
Політика / Україна
01.11.2021 823
Еще материалы раздела «Україна»