<
НОВИНИ ДНЯ: США оголосили новий пакет допомоги Україні: що в ньому  Не лише Patriot. У Повітряних силах розповіли, поставок яких засобів ППО чекає Україна  У Севастополі на ремонті стоять три великі десантні кораблі РФ  "Лінива" паска без вимішування тіста: рецепт, який вдасться у будь-кого  Коли закінчується навчальний рік у школах 2024 року: Міносвіти назвало дату початку літніх канікул  В Україні змінять правила торгівлі алкоголем, сигаретами та пальним  У російській армії рекордне дезертирство з початку війни, - британська розвідкавсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
10.11.2021 3435

"Коли ще звірі говорили": в Софії Київській знайшли артефакти язичницького періоду

На території Національного заповідника "Софія Київська" археологи виявили стародавні артефакти, які датуються X століттям, і відносяться до дохристиянського або ранньохристиянського періоду.

Про це розповів завідувач сектору археологічних досліджень заповідника "Софія Київська" Тимур Бобровський у своєму Facebook.

Таким чином, дані знахідки старші за сам Софійський собор, який почали зводити в першій половині XI століття.

Вчений зазначив, що такий виявлений цікавий комплекс з "дософійського" поховання - "з тих часів, "коли ще звірі говорили"".

Він також опублікував фото артефактів, серед яких і прикраси, і гудзики, і ніж з дерев'яною ручкою.

У коментарях до публікації археолог уточнив, вони, ймовірно, відносяться до кінця Х століття, і можуть бути трохи старше масового хрещення великим князем Володимиром в 988 році жителів Києва.

Точніше визначити вік артефактів допоможуть подальші вивчення та аналізи.

Крім того, науковці в процесі розкопок знайшли також бронзовий енколпіон (хрест-релікварій), який є "ледь не першим цілим з території Софії Київської за усі десятиліття її досліджень".

255439658_6697475966931019_6090355293754680371_n_1

Було визначено, що ця чудова знахідка може бути датована в межах першої половини XIII століття.

Відповідаючи на коментарі користувачів мережі з привітаннями та реагуючи на фразу, що археологам зараз вдалося натрапити "на золоту жилу", Бобровський зазначив: "Це все ж головний храм Русі та України".

"Ми кілька років кружляли довкола, у цьому - підібралися під самі стіни. Майбутні покоління археологів матимуть набагато більше, оскільки найцікавіше ми зберегли недоторканим", - розповів науковець.

Нагадаємо, раніше археологи у "Софії Київській" знайшли унікальну 900-річну печатку легендарного ігумена-паломника Даниїла, автора першого в літературі Київської Русі опису подорожі Святою Землею.

А нещодавно у заповіднику "Софія Київська" виявили безліч унікальних знахідок, серед яких невідомий раніше вівтар, монети віком 500-700 років та фрески з тваринами.

Оценка материала:

5.00 / 2
"Коли ще звірі говорили": в Софії Київській знайшли артефакти язичницького періоду 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
10.11.2021 3435
Еще материалы раздела «Суспільство»