<
НОВИНИ ДНЯ: Салат із редиски з яйцем та огірком: рецепт простої та корисної страви  В Україні пануватиме суха і тепла погода: прогноз погоди на 1 травня  Вдома дешевше? У скільки українцям обійдеться паска на свято  Армія РФ готується до наступу: в ISW оцінили, які напрямки оберуть окупанти  Синоптики прогнозують "надзвичайно спекотне" літо в Європі  В Україні планують підвищити вимоги до проектної документації на будівництво: що змінюється  Фінансовий гороскоп на травень 2024 рокувсі новини дня
Життя та Стиль
Афіша
16.11.2021 495

У «Головній темі» розповіли, як діяти, якщо стали свідком вуличних домагань

Чи знаєте ви, що таке кетколінг? Все частіше з’являються повідомлення про те, як у потягу п’яний пасажир чіплявся до дівчат, голий водій намагався затягнути жінку в авто, коли та йшла до магазину, або у метро чоловік ляснув дівчину по сідницях. У програмі «Головна тема. Перезавантаження» з Оленою Кот на каналі «Україна» психологиня дала поради, як правильно зупинити кривдника, аби не нашкодити ні собі, ні його жертві.

«Кетколінг - це можуть бути певні слова, які стосуються особистості, до прикладу «ей, киця», «ей, дівчино, іди сюди», коментування безпосередньо самого тіла, домагання, це можуть бути дотики, певні порушення кордонів», – пояснила психологиня, спеціалістка в роботі з випадками насилля, експертка ООН Наталія Пашко.

Одним з найкращих методів, як можна допомогти людині, що зазнає вуличних домагань – підійти до неї, зробивши вигляд, що ви знайомі, навіть якщо це не так. При цьому слід запитати, чи потрібна людині допомога.

Психологиня наголошує: якщо вирішили розібратися з кривдником - дійте без агресії. Це може нашкодити не лише вам, а й жертві домагань.

«Ви підходите, кажете: “Зупиніться, ви зараз лапаєте дівчину, це є не окей”. І далі продовжіть комунікацію з особою, яка зазнавала домагань, щоб не створити ескалацію конфлікту», – радить Наталія Пашко.

Часто перехожі вважають за краще не втручатися у чужі конфлікти через страх за власне життя та здоров’я. Проте психолог закликає все ж не залишатися осторонь.

«Якщо ви бачите цю ситуацію, але переживаєте, що це перекинеться на вас - це нормальна реакція! Але потім підійдіть, запитайте: “Я бачила, що сталося, можливо, ти хочеш комусь зателефонувати, можливо давай ми разом з тобою вийдемо (якщо ситуація трапилась в приміщенні чи в громадському транспорті). На психологічному рівні - це буде дуже підтримуючим», – зазначила Наталія Пашко.

Дивіться програму «Головна тема. Перезавантаження» у суботу о 20:00 на каналі «Україна»!

Оценка материала:

5.00 / 1
У «Головній темі» розповіли, як діяти, якщо стали свідком вуличних домагань 5.00 5 1
Життя та Стиль / Афіша
16.11.2021 495
Еще материалы раздела «Афіша»