<
НОВИНИ ДНЯ: США оголосили новий пакет допомоги Україні: що в ньому  Дощі, грози та заморозки: синоптик розказвав, де чекати негоди до кінця тижня  Рецепт рибного супу з лососем  Україна має найвищу в Європі готовність воювати за свою країну  Весняне тепло повертається: на сході й півдні прогнозують до +27°  Дощі не всюди та "цікава" температура. Синоптик дала прогноз на 25 квітня в Україні  Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепловсі новини дня
Бізнес
Економіка
19.11.2021 851

Заходи ЄС та РФ щодо торгівлі брухтом вдарять по Україні - експерти

Заходи щодо торгівлі металобрухтом, анонсовані в ЄС та Росії, створять несприятливі умови для роботи металургійного сектору в Україні.

630_360_1449742002-6815_19.11.21

Про це йдеться у статті Uaprom.info «Турецьке вторгнення: як металобрухтовий протекціонізм у світі вдарить по Україні», передає Укрінформ.

Так, Єврокомісія хоче обмежити постачання відходів, включно з металобрухтом, до країн, що не входять до Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), з екологічних міркувань. А покупців із країн ОЕСР пропонують зобов'язати проходити екологічний аудит.

Росія з 1 січня готується підвищити експортне мито на металобрухт із 70 до 100 євро за тонну. Це рішення вже схвалила Підкомісія з митно-тарифного регулювання комітету Держдуми РФ з бюджету та податків.

Такі протекціоністські заходи обіцяють нові проблеми українським металургам, вважає президент об'єднання підприємств «Укрметалургпром» Олександр Каленков.

За його словами, в умовах, коли захисні заходи вживають майже всі країни з розвиненою металургією, Україна залишається останнім відкритим ринком. Це створює умови для вимивання вторинної сировини з країни.

За 10 місяців поточного року експорт металобрухту вже зріс у 15 разів, до понад 500 тис. т, із яких 90% було відвантажено до Туреччини, найбільшого імпортера металобрухту в світі. Турецькі металурги користуються цілою низкою преференцій від пільгових кредитів до низьких тарифів на енергоносії, що дозволяє збільшувати закупівельні ціни без відчутних втрат.

«Турецький уряд створив такі умови для своєї металургійної промисловості, що вони можуть вигрібати брухт із усіх довколишніх ринків за завищеними цінами. Ми конкурувати (з такими цінами на брухт – ред.) не можемо», - пояснив Каленков.

Без стабільного доступу до вторинної сировини сталий розвиток металообробних галузей в Україні буде неможливий, додав директор CMD Ukraine Ігор Гужва.

«Це нонсенс. Ми маємо своє джерело брухту. А замість того, щоб сформувати свою стійку політику щодо внутрішньої переробки, ми його експортуємо», - сказав Гужва.

Крім того, роль металобрухту в металургії лише зростатиме, враховуючи світові тенденції щодо декарбонізації промисловості, зазначив заступник голови комітету Верховної Ради з економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

На думку Каленкова, уряд має ухвалити рішення про тимчасову заборону на експорт брухту з України та паралельно підвищити вивізне мито на вторинну сировину, що дозволить забезпечити стабільне виробництво.

Оценка материала:

5.00 / 1
Заходи ЄС та РФ щодо торгівлі брухтом вдарять по Україні - експерти 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
19.11.2021 851
Еще материалы раздела «Економіка»