НОВИНИ ДНЯ: У складі ЗСУ з'явиться нова окрема штурмова військова частина  Синоптики попереджають про негоду 18 квітня: де будуть грози, мокрий сніг і "мінус"  Байден опинився по один бік із Путіним: Bloomberg про помилкові кроки Білого дому  Ситуація на східному фронті значно погіршилася – The New York Times оприлюднила три ключові проблеми України  Бити, поки не зрозуміють: Воллес назвав єдиний варіант протидії ударам РФ та Ірану  Заморозки і не тільки: синоптики розповіли про погоду у найближчі дні  Комітет розвідки США після секретної наради закликав негайно забезпечити допомогу Українівсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
21.11.2021 858

У Харкові поховали українського скульптора Гурбанова

Народного художника України Сейфаддіна Гурбанова, якій помер у Туреччині через ковід, поховали на харківському міському кладовищі №2.

630_360_1637412894-7634_21.11.21

У церемонії прощання взяли участь понад сто містян, зокрема, представники влади, сфери культури та мистецтв, студенти, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Під час громадянської церемонії прощання, яка відбулася у дворі Азербайджанського культурно-інформаційного центру, містянам показали скульптурну роботу Гурбанова, яку він не встиг завершити за життя.

"Ще місяць тому ми привітали Сейфаддіна з 59-річчям, а зараз прощаємось навіки. Сейфаддін назавжди залишиться у пам'яті людей, які його знали, а це, можна сказати, міжнародна спільнота. Його твори є не тільки у Харкові, а й у інших містах України, а також за кордоном", - зазначив під час прощання гість церемонії, радник Посольства Азербайджанської Республіки в Україні Самбір Рзаєв.

За словами дружини Сейфаддіна Гуранова, Олесі, без батька залишилися троє дітей, й старшому із них тільки 10 років.

Як повідомляв Укрінформ, 16 листопада Сейфаддін Гурбанов на 60-му році життя раптово помер від коронавірусу у Туреччині, де перебував на відпочинку.

24 жовтня у Харкові в реконструйованому Сквері Мислителів відкрили пам'ятник видатним мислителям України, Казахстану й Азербайджану. Скульптурна композиція, автором якої є народний художник України Сейфаддін Гурбанов, складається з трьох фігур: українського філософа, богослова, поета і педагога Григорія Сковороди, азербайджанського просвітника, філософа і громадського діяча Мірзи Фаталі Ахундова та казахського поета, мислителя, реформатора культури Абая Кунанбаєва.

Сейфаддін Гурбанов - фундатор діючого у Харкові культурно-інформаційного Центру Азербайджану, автор багатьох скульптурних композицій: "Скрипаль на даху", "Сім чудес Харкова", пам'ятників академіку архітектури Олексію Бекетову, Св. Олександру Невському, вченому-мікробіологу та імунологу Іллі Мечникову, народному артисту СРСР Мусліму Магомаєву, "Першому інженеру", "Першій вчительці" та багатьох інших робіт, відкритих не лише в Україні, а й в інших країнах світу. Він є автором державних та міжнародних нагород: "Золотий ягуар", "Європейська якість", "Вища проба", "Золотий меркурій", "1000-річчя".

Оценка материала:

5.00 / 1
У Харкові поховали українського скульптора Гурбанова 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
21.11.2021 858
Еще материалы раздела «Суспільство»