НОВИНИ ДНЯ: Саміт миру у Швейцарії: Портников попередив про "пастку" Китаю для України  Секретар РНБО України назвав умови для перевороту проти Путіна  Україна зможе бити за лінією фронту: Норвегія обіцяє значну кількість F-16 із найновішим озброєнням  Синоптик прогнозує заморозки в Україні: де та коли буде "мінус"  Секретар РНБО відповів на заклик США не бити по НПЗ в Росії  Весна дійшла до піку і повернула на зиму: які сюрпризи готує погода  Зливи з грозами, а у Карпатах до 0 градусів: прогноз погоди на тижденьвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
26.11.2021 439

Як підготувати дитину до вакцинації - рекомендації МОЗ

У Міністерстві охорони здоров'я надали рекомендації, як підготувати дитину до вакцинації.

Як передає Укрінформ, про це МОЗ повідомляє в Телеграмі.

Перед проведенням щеплення лікар оглядає дитину та оцінює стан здоров'я. Важливо розуміти, що дитина може хвилюватись щодо процедури вакцинації, потребувати психологічної підтримки. Дитина може не розуміти, навіщо робити щеплення, якщо вона здорова. Тому перед щепленням варто підготувати дитину до цієї процедури, в ігровій формі пояснити, що вакцинація захищає від хвороб, ідеться в повідомленні.

У МОЗ зауважили, що психологічну підготовку дитини до щеплення варто розпочати завчасно, з обговорення процедури вакцинації. Також слід надати відповіді на питання, які цікавлять дитину.

  • Варто описати кожну дію медпрацівника, пояснити, навіщо обробляти місце уколу, як працює шприц тощо. Можна разом переглянути мультфільм чи спеціальні відео про вакцинацію дітей.
  • Не треба наголошувати на тому, що укол безболісний – це буде брехнею. Краще пояснити, що лише так вакцина зможе потрапити у її організм і допомогти йому протистояти захворюванню, порадили у МОЗ.
  • Говорити про вакцинацію у слід позитивному ключі, ставити себе у приклад, ідеться в повідомленні.
  • Варто також взяти до медзакладу улюблену іграшку чи річ дитини, яка може дати їй відчуття комфорту та відвернути увагу під час вакцинації.

Якщо перед процедурою дитина почувається стривоженою, то батькам слід спробувати такі техніки:

  • запропонувати дитині стискати м’ячик або власні долоні;
  • послухати разом музику або поспівати - це допоможе дитині відволіктися від процедури;
  • уявити разом із дитиною місце, яке їй приємне. Попросити сина/дочку описати те, що він/вона бачить, які запахи та звуки чує, що відчуває.

Важливо пам’ятати, що іноді щеплення, які захищають дитину від інфекційних захворювань, можуть викликати тимчасовий дискомфорт, наприклад, біль у місці ін’єкції чи підвищення температури. З цієї причини дитина може нервувати і плакати, відповідно, після щеплення вона потребує більшої уваги.

У разі підвищення температури чи іншого погіршення стану дитини варто звернутися до лікаря.

До Національного календаря внесені щеплення від 10 інфекційних хвороб. Більшість із них проводяться у ранньому дитячому віці. Якщо з певних причин пропущене планове щеплення, варто якнайшвидше наздогнати графік імунізації. Це може врятувати життя.

Як повідомляв Укрінформ, 6 жовтня в Україні був зареєстрований випадок інфікування поліомієлітом невакцинованої 17-місячної дитини в Рівненській області.

Поліомієліт (поліо) — гостра інфекційна хвороба, зумовлена поліовірусом, яка спричиняє інвалідність і є небезпечною для життя. Поліовірус передається від людини до людини. Параліч — найважчий симптом, пов’язаний із поліомієлітом, оскільки він може призвести до постійної інвалідності та смерті. Єдиний спосіб убезпечитися від наслідків хвороби — це вакцинація, оскільки специфічного лікування не існує.

Оценка материала:

5.00 / 1
Як підготувати дитину до вакцинації - рекомендації МОЗ 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
26.11.2021 439
Еще материалы раздела «Суспільство»