НОВИНИ ДНЯ: Нові акцизні ставки на сигарети в євро є важливою євроінтеграційною вимогою, - експерт  Україну знову накриє дощ і сильний вітер: прогноз погоди на 29 березня  Експерт пояснив, чому ЗСУ важливо бити по аеродромах РФ на окупованих територіях  Наступ Росії: генерал Годжес оцінив, чи реальний прорив окупантів вглиб України  Заява Макрона про відправку військ в Україну розлютила чиновників Вашингтона, - Вloomberg  В Києві очікуються сильні пориви вітру: містянам дали важливі поради  Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Timesвсі новини дня
Бізнес
Економіка
30.11.2021 407

Оборот торгівлі агропродукцією з країнами Азії цьогоріч зріс на 20%

У січні-вересні 2021 року оборот торгівлі агропродовольчими товарами між Україною і Азією збільшився проти минулорічних показників за відповідний період на 20% і сягнув показника у 10,0 млрд дол. США.

630_360_1605016071-606_30.11.21

Про це повідомив Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки», передає Укрінформ.

В ІАЕ зазначили, що сальдо торгівлі вдалося збільшити до 8,0 млрд дол. США. Це відбулось внаслідок зростання вітчизняного експорту (+1,5 млрд дол. США), що перевищило зростання імпорту з країн азійського регіону (+0,1 млрд дол. США).

Головними торговельними партнерами для України в Азії є Китай, Індія, Туреччина, Індонезія, Саудівська Аравія, Іран, Ірак, Пакистан та Ізраїль. Сумарно ці країни акумулюють понад 4/5 вартісних обсягів продажів у цей регіон.

Як постачальники продовольства найбільші за вартістю закупівлі вітчизняні компанії-імпортери здійснюють у Туреччині, Індонезії, Китаї та Індії, звідки надходить 76% від всього азійського імпорту.

"Оскільки Азія є найбільшим ринком збуту для української агропродовольчої продукції, товарна структура нашого експорту в цьому регіоні цілком віддзеркалює загальну. Вона представлена переважно зерновими та олійними культурами, олією, залишками переробки харчової промисловості та м’ясопродуктами", - зазначили аналітики ІАЕ.

Натомість з азійських країн Україна імпортує в основному екзотичні фрукти, пальмову олію, насіння олійних культур, чай та каву.

За прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, у 2021 році Україна може оновити минулорічний рекорд аграрного експорту до країн Азії у 10,9 млрд дол. США. На користь такого очікуваного результату свідчить наростаюча динаміка поставок вітчизняної сільгосппродукції до країн цього регіону впродовж понад 10 років, яка зберігалась навіть у період 2014-2016 років, коли значний негативний вплив відчувався внаслідок подій у Криму та на Донбасі.

"Водночас комплексна потенційна ємність ринку країн Азії залишається для українських постачальників невикористаною, оскільки наразі попит на продовольство у цьому регіоні зростає дуже динамічно", - підсумували в Національному науковому центрі.

Оценка материала:

5.00 / 1
Оборот торгівлі агропродукцією з країнами Азії цьогоріч зріс на 20% 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
30.11.2021 407
Еще материалы раздела «Економіка»