<
НОВИНИ ДНЯ: Що означає знищення Ту-22М3 та чи поменшає атак на Україну: пояснення експерта  Синоптики розповіли про погоду на вихідні в Україні  Де дешевше жити: Держстат опублікував рейтинг українських регіонів  Освіта мрії. Як школярам з України вступити до Гарварду і що для цього потрібно  Чи довіряють українці офіційним повідомленням про війну: дані опитування  На вихідних в Україні дощитиме, на сході вдень до +22°  Коли у школах Києва продзвенить останній дзвоник: названа датавсі новини дня
Бізнес
Економіка
07.12.2021 607

Через тіньові схеми економіка України щороку втрачає майже 40 млрд гривень

Українська економіка щороку втрачає на нелегальних схемах майже 40 млрд грн. Саме тому влада має передусім зосередитися на тому, щоб вивести економіку із тіні, а не підвищувати фіскальне навантаження на легальний бізнес.

Про це йдеться в заяві Європейської бізнес асоціації (ЕВА).

"Сьогодні в Україні існує 2 паралельні реальності: прозорий бізнес, який сплачує необхідні податки і платежі, але щоразу зазнає фіскального тиску. Та тіньовий бізнес, який нівелює законодавчі вимоги, не сплачує податки, та куди не ходять з перевірками перевіряючі органи. Хоча втрати від тіні колосальні - як прозорих компаній, так і держави", - наголошують у ЕВА.

Експерти асоціації порахували, що лише державний бюджет недоотримує від сірого ринку побутової техніки - 5 млрд грн, від нелегальної торгівлі тютюновими виробами - 16 млрд грн, від нелегального ринку алкоголю та спирту - близько 14 млрд грн, а нелегального імпорту ювелірних виробів - 2 млрд грн.

"Представники законослухняного бізнесу переконані: так не може продовжуватись. І замість того, аби збільшувати тиск та податкове навантаження на білий бізнес, варто спробувати врешті вивести економіку України з тіні та створити рівні та справедливі умови бізнесу для всіх", - підкреслюють у ЕВА.

Оценка материала:

5.00 / 1
Через тіньові схеми економіка України щороку втрачає майже 40 млрд гривень 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
07.12.2021 607
Еще материалы раздела «Економіка»