НОВИНИ ДНЯ: Коли прийде весняне тепло: прогноз погоди в Україні на п'ять днів  Атака на нафтопереробну галузь Росії: удари українських дронів можуть спричинити кризу — експерт  У порти Одеси незабаром повернуться великі контейнеровози та пороми, - ЗМІ  Прогноз погоди на 19 березня: де в Україні буде дощ і мокрий сніг  Частина "вагнерівців" виїхала з Білорусі. "Гаюн" назвав можливу причину  Хто з військовозобов'язаних може законно відмовитися від повістки – пояснення юристки  Вибух військового вертольота у Придністров’ї: експерт прогнозує повну втрату боєздатності сепаратистіввсі новини дня
Бізнес
Технології
08.12.2021 1452

Пів грама: Японія передала NASA проби з астероїда Р'югу

Японське агентство з освоєння аерокосмічного простору JAXA повідомило про те, що надало американському агентству NASA проби, взяті з поверхні астероїда Р'югу зондом "Хаябуса-2".

630_360_1559238011-311_08.12.21

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на NHK.

Капсула із пробами з астероїда повернулася на Землю 6 грудня минулого року. Вчені та співробітники дослідницьких інститутів Японії продовжують їх вивчати.

У понеділок група вчених JAXA, які здійснюють проект «Хаябуса-2», на пресконференції розповіли, що наприкінці листопада вони надали NASA 0,5 грама – або 10% – проб з астероїду.

У середині січня JAXA планує оприлюднити базу даних із зазначенням форми, кольору та інших характеристик кожної проби. Агентство має намір розпочати прийом заявок на дослідження з усього світу та надати спроби тим, чиї пропозиції будуть схвалені.

JAXA каже, що проведені у Японії дослідження свідчать про наявність на астероїді води та інших органічних сполук.

За словами менеджера проекту Чуда Юіті, він сподівається, що відправлені за кордон зразки допоможуть закордонним ученим підтвердити отримані в Японії результати або зробити нові відкриття.

Зразки піску з астероїда Р'югу з понеділка виставлено у музеї міста Сагаміхара префектури Канагава неподалік Токіо.

Як повідомлялося, «Хаябуса-2» запустили з космодрому в Японії в 2014 році, щоб зібрати проби на астероїді Р'югу, розташованому за 300 млн км від Землі. Р'югу – астероїд класу, який може містити елементи початкового стану Сонячної системи.

На початку грудня 2020 року автоматичний зонд "Хаябуса-2" вдало доставив на Землю дві капсули із зразками астероїда Р'югу, подолавши 6 млрд кілометрів. А 8 грудня капсула прибула до Інституту космосу та астронавтики JAXA у місті Сагаміхара, розташованому неподалік Токіо.

Оценка материала:

5.00 / 1
Пів грама: Японія передала NASA проби з астероїда Р'югу 5.00 5 1
Бізнес / Технології
08.12.2021 1452
Еще материалы раздела «Технології»