НОВИНИ ДНЯ: Брехня Трампа: політик розповів вигадану історію про "запис" свого дзвінка до Зеленського  Британія радить Україні зосередитися на ударах по Криму та відкласти контрнаступ - Sunday Times  Як приготувати мигдальне молоко в домашніх умовах: рецепт  Переговори з Росією: чому насправді США та Німеччина бояться поразки Путіна у війні  Жителів Київської області попередили про дощ та сніг: Гідрометцентр розповів про погоду на початку тижня  Дощі, тумани і температурні гойдалки: прогноз синоптика на новий тиждень  Законні цілі. Чи можуть удари по НПЗ "знекровити" Росію та допомогти Україні на фронтівсі новини дня
Політика
Україна
08.12.2021 1185

Драйвером хвилі пропаганди про можливе вторгнення в Україну є офіційні сайти РФ – експерт

Нинішня хвиля кремлівської пропаганди в контексті можливого вторгнення військ РФ на територію України сильніша, ніж була навесні, і головним її драйвером виступають російські офіційні сайти.

Про це аналітик та співзасновник проєкту Тексти.org Анатолій Бондаренко сказав під час Міжнародного форуму Kyiv StratCom Forum, передає кореспондент Укрінформу.

«Якщо шукати інформацію за словом «вторжение», то можна побачити, що хвиля пропаганди, хвиля інформаційної підтримки, те, що робить зараз Росія, значно збільшується, ніж це було навесні, коли також було зосереджено війська на кордоні. Якщо минулого разу про це більше писали маніпулятивні сайти, сайти із низькоякісним контентом, то зараз головним драйвером цієї посиленої хвилі пропаганди виступають саме російські офіційні сайти», - сказав Бондаренко.

Він презентував проєкт, завдяки якому можна відстежувати ту чи іншу тему або інформацію, дивитися її у різних розділах. «Нині найбільшу співпрацю і найбільший інтерес до цього інструменту виявили аналітичні центри - не тільки українські, а й східноєвропейські. Звертають увагу й представники уряду», - зауважив співзасновник Тексти.org.

За його словами, ідея щодо створення цього інструменту роботи з інформацією виникла тоді, коли довелось уперше стикнутися з проблемою дезінформації у 2019 році, під час дослідження російських сайтів.

«Тоді під час вивчення цієї мережі ми сформували список із кількох десятків сайтів, які часто перепощують маніпулятивний, пропагандистський контент для клікбейту у цих групах. Ми поставили питання, що ж це за сайти. Вони не дуже відомі, але з великою аудиторією. Ми це називаємо сміттєвими сайтами, де низькоякісний контент», - сказав Бондаренко.

Зі свого боку заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко зазначив, що зараз технології широко використовуються як для поширення неправдивої інформації, так і для боротьби з нею.

«Інформаційні технології в принципі змінюються активно у наш час. І ми, з одного боку, бачимо, як ті, хто намагається поширювати шкідливий, ворожий контент, використовують технології для поширення дезінформаційного впливу, а з іншого боку, технології допомагають боротися з негативним впливом дезінформації», - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, 7-8 грудня проходить міжнародний форум Kyiv Stratcom Forum 2021, метою якого є обмін та вдосконалення підходів до стратегічних комунікацій та формування стійкості на державному рівні в Україні та країнах-партнерах з НАТО у Східній Європі.

Оценка материала:

5.00 / 1
Драйвером хвилі пропаганди про можливе вторгнення в Україну є офіційні сайти РФ – експерт 5.00 5 1
Політика / Україна
08.12.2021 1185
Еще материалы раздела «Україна»