НОВИНИ ДНЯ: Тост з авокадо та яйцем: корисний рецепт  У Польщі готуються скасувати виплати за розміщення українців: коли це буде  Перед вихідними в Україні пройдуть дощі та грози: прогноз на 29 березня  Зеленський про фронт: ситуацію стабілізували, але назріває новий наступ Росії  Скільки можна зберігати борщ в холодильнику, щоб він лишався смачним та їстівним  Народний синоптик Діденко попередила про різку зміну погоди в Україні — де очікувати дощі  Зеленський про народжуваність під час війни: головне питання у безпецівсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
23.12.2021 1020

Вже дві області закликають Зеленського й Раду перейменувати Росію на Московію

Депутати Львівської облради підтримали звернення до представників центральної влади, у якому запропонували на території України використовувати назву Московія замість Росія та Російська Федерація, а щодо громадян РФ відповідно вживати «московити».

Про це повідомляє пресслужба Львівської облради, передає Укрінформ.

«Ми, депутати Львівської обласної ради, звертаємось до Президента України та Верховної Ради України з вимогою відновити історичну справедливість і надалі використовувати назву Московія замість Росія та Російська Федерація на державному, офіційному, громадському рівнях, а також у ЗМІ на території України, а щодо громадян РФ відповідно вживати «московити», - йдеться у зверненні Львівської обласної ради.

Депутати наголошують, що на картах і атласах XV, XVI і навіть XVIII століття не відображено такої країни як Росія, лише як Московія. Московська держава повсюдно іменувалася як Московія, Московитія, а іноді навіть Тартарія. 300 років тому, після низки перемог над Швецією та укладенням Ніштадського мирного договору, 22 жовтня 1721-го Петро I перейменував Московське царство на Росію, а себе проголосив імператором. У кінці XVIII століття Росія окупувала всю територію Великого князівства Литовського і значну частину Польщі, перед Катериною II постало завдання знайти легальне виправдання окупації. Тому відбулася фальсифікація історії.

«Зміна назви Московського царства кинула серйозний виклик ідентичності українського народу та є виправданням окупації частини території сучасної України. Протягом останніх декілька сотень років наш північно-східний сусід, який постійно зазіхає на нашу територію, неправомірно користується вкраденою державною та географічною назвою «Росія», - підкреслюється у зверненні.

Як повідомлялося, 17 грудня змінити офіційну назву держави «Російська Федерація» на «Московія» закликали Президента та парламент депутати Рівненської обласної ради. Як приклад у своєму зверненні вони навели цитату Ф. Достоєвського: «Найбільшою силою Московщини було те, що європейці не знали нас, москвинів». Тому звернулися до влади для відновлення історичної справедливості, повернення північному сусідові його справжньої назви і переконані, що це не матиме суттєвий вплив на суспільно-політичні процеси в Україні, на сам розвиток Української держави.

Оценка материала:

5.00 / 1
Вже дві області закликають Зеленського й Раду перейменувати Росію на Московію 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
23.12.2021 1020
Еще материалы раздела «Суспільство»