<
НОВИНИ ДНЯ: Погода в Україні зміниться: синоптик розказала, до чого готуватись  Мобілізація працівників: кого не призвуть до війська  Мобілізація в Україні: чому за кермо тролейбусів хочуть посадити 18-річних і до чого тут універсальні жінки  До України повертається потепління: чи скрізь погода потішить 17 травня  Мобілізація по-новому 2024: скількох чоловіків призвуть на війну та якими методами  Блінкен зробив гучну заяву про удари по РФ американською зброєю  Російська пропагандистка Симоньян уже “знайшла” причетних до замаху на Фіцовсі новини дня
Бізнес
Нерухомість
27.12.2021 1914

Продаж та купівля квартир в Україні: що зміниться з 1 січня

Відповідно до закону про внесення змін до Податкового кодексу України з 1 січня 2022 року запрацюють нові правила оподаткування операцій з нерухомістю.

Що чекає на продавців будинків та квартир у новому році, розбирався “Апостроф”.

Податки з продажу нерухомості

Спочатку розберемося, як угоди з нерухомістю оподатковуються сьогодні.

У разі, якщо платник податків уперше протягом року продав об'єкт житлової нерухомості, він звільняється від ПДФО. Водночас покупець та продавець зобов'язані сплатити по 1% від ціни об'єкта, яка зазначена у договорі купівлі-продажу, до Пенсійного фонду та держмита.

З другої та всіх наступних угод продавець повинен сплатити ПДФО у розмірі 5% та по 1% до Пенсійного фонду та держмита.

У разі якщо платник податків продає житло, яке він придбав менш ніж три роки тому, він також зобов'язаний сплатити 5% від суми угоди. Винятком є майно, отримане у спадок.

Продаж комерційної нерухомості, до якої відносяться офісні приміщення, паркомісця та апартаменти, оподатковується за ставкою 5% навіть за першого продажу за рік.

Також з доходів, що оподатковуються ПДФО за ставкою вище за нульову, стягується військовий збір у розмірі 1,5%.

Що зміниться для продавців нерухомості у 2022 році

З прибутку, отриманого від продажу третього та наступних об'єктів житлової нерухомості протягом року, продавець тепер має сплатити не 5%, а 18%.

Другий продаж житла за рік, як і раніше, оподатковується за ставкою 5%, а перший – звільняється від оподаткування.

Також ставка 18% застосовується при другому та кожному наступному продажу комерційної нерухомості за рік і першому та кожному наступному продажу житла, що перебуває у володінні продавця менш ніж три роки. Останнє, як і раніше, не стосується нерухомості, отриманої у спадок.

Варто зазначити, що оподатковується саме прибуток, тобто різниця між отриманою від покупця сумою та сумою, витраченою на придбання житла.

Оценка материала:

5.00 / 1
Продаж та купівля квартир в Україні: що зміниться з 1 січня 5.00 5 1
Бізнес / Нерухомість
27.12.2021 1914
Еще материалы раздела «Нерухомість»