<
НОВИНИ ДНЯ: Україна вступить до НАТО лише після перемоги у війні — Зеленський  Чи потрібно українцям обов'язково проходити ВЛК: військовий дав вичерпну відповідь  Смачна мокра паска до святкового столу: усі гості будуть запитувати рецепт  Коли найдовший день 2024 року: дата літнього сонцестояння, традиції та прикмети  Перший день травня в Україні буде сухим і теплим  Україна збільшує випуск дронів дальньої дії. У WSJ розповіли подробиці  Салат із редиски з яйцем та огірком: рецепт простої та корисної стравивсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
20.01.2022 708

«Індекс війни»: українські експерти презентували аналіз конфліктів у світі

Експерти недержавного аналітичного центру «Українські студії стратегічних досліджень» презентували проєкт «Індекс війни» за 2021 рік, в якому поінформували про міждержавні, локальні та регіональні конфлікти.

Проєкт було презентовано в Українському кризовому медіацентрі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Проєкт має на меті річний аналіз воєнної активності, воєнних конфліктів у світі, починаючи від інтенсивної війни, закінчуючи дипломатичними зіткненнями. Це вже третій річний наш проєкт. Ми почали робити його з огляду на російсько-українську війну, помічаючи що гібридна сила воєн і конфліктів все більше набирає обертів у світі”, - зазначив директор аналітичного центру Юрій Сиротюк, додавши, що в дослідженні вивчались також прикордонні зіткнення, локальні конфлікти, теракти та внутрішньополітичні кризи.

На його думку, Сполучені Штати наразі втрачають свою геополітичну могутність у світі, натомість зростає вплив Китаю. Цей перерозподіл глобальних сил веде до протистоянь і цим намагаються скористатись різні регіональні гравці. Тому останніми роками індекс воєнної напруги зростає.

Серед країн, де у 2021 році тривала війна, експерти назвали: Україну, Ефіопію, Афганістан, Карабах, Ємен, Південний Судан, Сирія, Лівія та ЦАР. Прикордонні зіткнення були зафіксовані у Киргизстані – Таджикистані та у Фергані. Крім того, локальні конфлікти торкнулись таких країн, як Мозамбік, Чад, Нігерія, Камерун, ДР Конго, Західна Сахара та Індонезія (Папуа).

До аналітичного дослідження увійшли також воєнні перевороти, як були зафіксовані у М’янмі, Малі, Судані, Гвінеї.

Упродовж минулого року в низці країн були відзначені й теракти. Йдеться про такі країни, як Буркіна-Фасо, Нігер, Сомалі, Кот-д’Івуар, Бурунді, Уганда та Танзанія.

Крім того, внутрішньополітична криза, за словами експертів, спостерігалась у Південноафриканській Республіці, Білорусі, Лівані, Іраці, Латинській Америці, Ізраїлі, Чорногорії, а також Боснії і Герцеговині.

Повертаючись до подій в Україні, Сиротюк відзначив, що, на його думку, у 2022 році Росія продовжуватиме здійснювати політику виснаження України. Паралельно через агентурну мережу на Заході Росія намагатиметься змінити підходи до вирішення конфлікту на сході, а Мінські домовленості та Нормандський формат стануть абсолютно неефективним інструментом вирішення конфлікту. Крім того, він відзначив, що загроза повномасштабного вторгнення залишається на високому рівні.

Оценка материала:

5.00 / 1
«Індекс війни»: українські експерти презентували аналіз конфліктів у світі 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
20.01.2022 708
Еще материалы раздела «Суспільство»