НОВИНИ ДНЯ: Брехня Трампа: політик розповів вигадану історію про "запис" свого дзвінка до Зеленського  Британія радить Україні зосередитися на ударах по Криму та відкласти контрнаступ - Sunday Times  Як приготувати мигдальне молоко в домашніх умовах: рецепт  Переговори з Росією: чому насправді США та Німеччина бояться поразки Путіна у війні  Жителів Київської області попередили про дощ та сніг: Гідрометцентр розповів про погоду на початку тижня  Дощі, тумани і температурні гойдалки: прогноз синоптика на новий тиждень  Законні цілі. Чи можуть удари по НПЗ "знекровити" Росію та допомогти Україні на фронтівсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
25.01.2022 650

Ткаченко: До кремлівської пропаганди потрібно ставитися, як до інформаційної інфекції

Україні необхідно максимально обмежити інформаційний вплив Росії.

Про це написав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в своїй колонці на НВ, передає Укрінформ.

"Інформаційний вплив РФ потрібно максимально обмежити. До будь-якого ЗМІ з ознаками присутності кремлівських пропагандистів потрібно ставитися, як до інформаційної інфекції, як до злоякісної пухлини. Адже особливістю сучасної Росії є те, що вона ставиться до інформації не як до засобу поширення знань чи інформації, а як до одного з інструментів війни", - написав Ткаченко.

За його словами, до питання інформаційного впливу РФ необхідно підходити стратегічно, спрямовуючи сили відразу на кілька напрямків, тобто не лише викривати "кремлівську брехню", але й встановлювати власний порядок денний, просувати українські наративи, формувати стійкість українців до дезінформації, а також— консолідуватися та синхронізуватися в цих наративах.

"Основна мета країни агресора — підірвати нашу із вами єдність, аби ми в цьому хаосі припинили чинити спротив. Стійкість держави — це стійкість громадян, а запропоновані наративи працюватимуть лише за умови взаємної підтримки. Головним принципом України в інформаційному протистоянні з РФ має бути трансляція правди та реальних фактів", - написав міністр.

Він зазначив, що до інформації варто поставитися скептично, якщо: в ній оперують абстрактними поняттями, переходять на особистості та намагаються залякати; повторно публікують стару новину, гучний заголовок, а лексика — надмірно інформаційно забарвлена; в інформації є спірні наративи, які традиційно використовуються ворогом: «братерство», «один народ».

"Це лише один із інструментів, що використовує Росія для пропаганди. Насправді ж їх значно більше, і вони можуть бути скрізь: по ТВ, у соцмережах, і месенджерах. Ми маємо бути обережними, аби ця інфекція не потрапила в наш мозок. Чим більше ми використовуватимемо інструменти критичного мислення і віритимемо в наш український шлях, тим скоріше переможемо.Медіаграмотність та інформаційна гігієна is a must, як і навички споживання інформації", - додав Ткаченко.

Як повідомлялося, національний проєкт з медіаграмотності «Фільтр» Міністерства культури та інформаційної політики презентував дитячу книжку з медіаграмотності «Ніта. Ховайтесь, фейки світу».

Оценка материала:

5.00 / 2
Ткаченко: До кремлівської пропаганди потрібно ставитися, як до інформаційної інфекції 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
25.01.2022 650
Еще материалы раздела «Суспільство»