НОВИНИ ДНЯ: Розмова була важкою. Столтенберг розповів про дзвінок Зеленському після вторгнення РФ  Зеленський про план перемоги: не скасовує саміт миру, а посилює позицію України  Метеорологічна осінь. Синоптики повідомили, коли відбудеться зміна сезонів і різко похолодає до заморозків  Перехід на зимовий час 2024 року: готуємося зробити це востаннє  Парламентський комітет підтримав підвищення податків для українців  Україна під дією циклону — Діденко спрогнозувала погоду на 6 жовтня  Лукашенко прокоментував заліт "Шахедів" до Білорусі: каже про "недосвідчені руки"всі новини дня
Політика
Європа
09.02.2022 659

60% європейців підтримують захист України з боку ЄС і НАТО в разі вторгнення РФ, – опитування

60% жителів Європи виступають за підтримку Євросоюзом та НАТО України у разі вторгнення з боку Росії.

Про це свідчать результати опитування Європейської ради з міжнародної політики (ECFR) в семи країнах, повідомляє у середу, 9 лютого, німецьке видання Süddeutsche Zeitung, у розпорядження якого потрапили ці дані.

Близько половини опитаних вважають, що захищати Україну повинні США, Німеччина і Франція. Втім респонденти у Німеччині, Італії, Польщі та Румунії впевнені, що це мають робити НАТО, а у Фінляндії, Франції та Швеції – Євросоюз.

Як зазначають фахівці ECFR, президент Росії Володимир Путін може здивуватися тому, що більшість європейців готові захищати Україну.

Зокрема, у Польщі більшість жителів (65 %) вважають, що їхня країна має втрутитися у разі ескалації конфлікту. У Швеції з такою думкою згодні 43% опитаних, у Німеччині – 37%, а у Фінляндії – лише кожен п'ятий.

Згідно з даними видання, мешканці Німеччини та Франції менш за всіх готові миритися з можливими наслідками такої солідарності для економіки, зокрема з високими цінами на енергоносії, напливом біженців з України та загрозою фізичного нападу або кібератак з боку Росії. Водночас серед респондентів у Польщі, Румунії та Швеції така перспектива викликає менше побоювань.

У можливість нападу Росії на Україну у 2022 році вірить більшість населення Польщі (73%), Румунії (62%), Швеції (55%), Німеччини (52%), Італії (52%) та Франції (51%). Лише у Фінляндії соціологи не виявили більшості серед тих, хто вірить у те, що Росія може здійснити вторгнення в Україну у 2022-му.

Оценка материала:

5.00 / 1
60% європейців підтримують захист України з боку ЄС і НАТО в разі вторгнення РФ, – опитування 5.00 5 1
Політика / Європа
09.02.2022 659
Еще материалы раздела «Європа»