НОВИНИ ДНЯ: У президентських перегонах між Трампом та Гарріс немає явного лідера, - соцопитування  В Україні 25 вересня без опадів, вдень до +28°  На заході дощі з грозами: прогноз погоди на 25 вересня в Україні  В Україні з середи посилиться вітер, це може погіршити ситуацію з пожежами - синоптики  На заході туман, а в Криму - невеликий дощ: прогноз погоди на 24 вересня  Україні у вівторок прогнозують від 4° до 27° тепла  Якою буде погода в Україні 23 вересня: синоптикиня потішила прогнозомвсі новини дня
10.02.2022 907

Відсьогодні операції з платіжними картками здійснюватимуться за новими правилами

З 10 лютого операції з платіжними картками, що здійснюються через POS-термінали або у платіжних системах, відбуватимуться за новими правилами. Це передбачено постановою Правління Національного банку України від 8 лютого 2022 року № 13 "Про затвердження Змін до Положення про порядок емісії електронних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням".

Рішення Нацбанку, яке набирає чинності відсьогодні, 10 лютого, покликане захистити права власників платіжних карток, що розраховуються через POS-термінали або у платіжних системах. (POS-термінал - це пристрій, який використовується для безготівкових розрахунків пластиковими картками).

З іншого боку, посилено вимоги щодо контролю банками-еквайрами виконання торговцями правил платіжних систем і вимог законодавства, а також - здійснення фінмоніторингу за торговцями. (Еквайринг – послуга банку, яка дозволяє торговцю за допомогою POS-терміналу (або його аналогу) приймати до оплати платіжні картки міжнародних та національних платіжних систем за товари, роботи та послуги).

Так, Нацбанк убезпечив власників карток від несподіваних зайвих витрат, у разі, якщо здійснюється переказ коштів у кілька етапів.

Тепер банк-еквайр перед проведенням платіжної операції, що здійснюються в кілька етапів, повинен попередити власника картки про порядок і умови її здійснення.  Зокрема, має бути надана інформація про можливі додаткові витрати. Яким чином здійснюватиметься таке попередження, постанова НБУ не уточнює.

Крім того, Національний банк посилив вимоги до банків-еквайрів у сфері контролю за легалізацію (відмиванням) доходів.

Зокрема, передбачено те, що внутрішньобанківські правила мають містити порядок здійснення еквайром моніторингу переказів, здійснених на користь торговця (незалежно від наявності договору з торговцем).

Договір між банком-еквайром та торговцем (або небанківською фінансовою організацією) повинен обов’язково містити умови, які:

зобов’язують торговця чи небанківську фінансову установу надавати банку-еквайру інформацію, що запитується в рамках вимог законодавства у сфері фінансового моніторингу;

визначають перелік і строки надання торговцем такої інформації;

передбачають інформування еквайра торговцем чи небанківською фінансовою установою про зміну видів діяльності торговця, які повідомлялися еквайру для призначення коду категорії торговця;

визначають відповідальність торговця чи небанківської фінансової установи за надання недостовірної інформації про види своєї діяльності;

надають еквайру право відмовитися від підтримання ділових відносин з торговцем чи небанківською фінансовою установою, яка не дотримується умов договору.

Оценка материала:

5.00 / 1
Відсьогодні операції з платіжними картками здійснюватимуться за новими правилами 5.00 5 1
Бізнес / Фінанси та банки
10.02.2022 907
Еще материалы раздела «Фінанси та банки»