<
НОВИНИ ДНЯ: Скільки українців можуть отримати право на новий статус у Чехії  Коли пілоти, які вирушили на навчання до Британії, сядуть за штурвал F-16: відповідь Євлаша  Синоптики попереджають про сильні заморозки: де і коли суттєво знизиться температура  МВФ оцінив кількість населення України та дав прогноз на найближчі роки  Актив для інвестицій та платіжний інструмент. Що таке криптовалюта  Україну накрило сильне похолодання: де 19 квітня будуть дощі, сніг та заморозки  Чехія планує передати Україні півтора мільйона снарядів до кінця року, - прем'єрвсі новини дня
Життя та Стиль
Події
23.02.2022 3424

Помер Герой України Іван Дзюба

Літературознавець, дисидент, Герой України Іван Дзюба помер 22 лютого. Йому було 90 років.

630_360_1501050972-8629_23.02.22

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на літературознавця, політичного і громадського діяча Миколу Жулинського.

“22 лютого вранці уві сні на 91-му році життя відійшов за межі цього земного світу унікальна людина Іван Дзюба. Одне ім’я вже говорить багато. Багато – бо це один із лідерів національно, духовного відродження другої половини ХХ і початку ХХІ століття. Передусім Дзюба – це інтелектуальний провідник і речник українського “шістдесятництва”. І я сьогодні не можу не згадати слів Ліни Костенко, яка сказала, що Дзюба –це людина, що завжди мала мужність говорити правду", – зауважив Жулинський.

Він згадав про те, як Дзюба свого часу був відсторонений від друку, від участі у літературному і громадському житті багато років, але не покинув свою творчість.

За словами Жулинського, Дзюба останніми роками мав проблеми зі здоров’ям, та все одно продовжував працювати та стежити за літературним процесом і суспільно-політичним життям.

Де і коли відбудеться прощання, наразі невідомо.

Дзюба народився 26 липня 1931 року в селі Миколаївка Волноваського району Донецької області. Дисидент радянських часів, Герой України, академік Національної академії наук України, свого часу був міністром культури, головою Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка. У 1973 році засуджений до п’яти років ув’язнення і п’яти років заслання за свою відому працю “Інтернаціоналізм чи русифікація”, але був “помилуваний”.

Автор десятків публікацій, книг, зокрема про Тараса Шевченка, досліджень про культуру і політику. Серед останніх робіт – книга “Чорний романтик: Сергій Жадан”. Один зі співзасновників Народного руху України та учасник ініціативної групи “Першого грудня”.

Оценка материала:

5.00 / 2
Помер Герой України Іван Дзюба 5.00 5 2
Життя та Стиль / Події
23.02.2022 3424
Еще материалы раздела «Події»