<
НОВИНИ ДНЯ: Рецепт сирного печива з горіхами  Стало відомо, які інструменти вирішення житлового питання будуть в новому законодавстві  На вихідних дощі та зливи в Україні триватимуть  Скільки українців підтримують введення військ НАТО до України: результати опитування  Традиційні великодні страви: що їли у світле свято наші предки і чому це не лише паска та яйця  Українцям розповіли про погоду у вихідні. Чи можна їхати на природу?  В МВФ назвали суму бюджетної підтримки, яку потребує Україна цього рокувсі новини дня
05.05.2022 1226

Новий звіт Тома Купера: путіну до задниці всі міжнародні закони і норми

Ростислав Семків: У нас може складатися хибне враження, що час тягнеться, а нам нічого не вдається. Сьогоднішній звіт Тома Купера доводить, що це в росіян нічого не вдається. Ну й трохи куперівського сарказму – як же без нього.

ТОМ КУПЕР

ВІЙНА В УКРАЇНІ, 3-4 ТРАВНЯ 2022

Всім доброго ранку! [Опубліковано 5.05 2022 о 10.50 за Києвом].

Ось мій огляд найбільш важливих подій в Україні за 3 та 4 травня 2022 р.

СТРАТЕГІЯ

Пригадуєте ту нещодавню ТВ-передачку про атомну зброю – реально, путінські пропагандисти в ефірі будували плани ядерних ударів по Берліну, Парижу та Лондону – це викликало широку дискусію в соцмережах, зокрема, чи будуть вважати Захід стороною конфлікту, якщо ми не припинимо підтримувати Україну і т. д.

Вибачте, шановні – проясню для глухарів у останньому ряду: путіну до задниці всі міжнародні закони і норми. Він розпочав і продовжує війну на знищення України не з огляду на Статут ООН і не згідно з 17 параграфом якогось там закону XY. Він просто переконаний, що, руйнуючи Україну, зможе дістати більше прибутку, ніж ця війна обійдеться росії – і коштом людських життів, і матеріальних втрат, і в сенсі економічної шкоди – а також йому самому (саме в грошовому вимірі).

Це путін почав цю війну; і тільки він може її в будь-який момент спинити – з переговорами або без. І не майте сумніву – путін, якщо б лиш мав таку змогу, атакував би далі Молдову, Фінляндію, Швецію чи будь-яку іншу нейтральну країну Європи (країни НАТО, вочевидь, ні, бо знає, що таку війну точно не виграє). Але далі наступати в нього змоги немає, адже вже більш як 90% його збройних сил намертво загрузли в Україні й зазнають там масштабних втрат. Тому, будь ласка, давайте обійдемося без дискусій, що ми можемо чи не можемо собі дозволити, як вести переговори й зберігати мир, чи правильно й чи не надто агресивно підтримувати Україну, й такої іншої маячні.

Ще одною «центральною темою» останніх кількох днів були передбачення, що путін збирається офіційно оголосити Україні війну та почати загальну мобілізацію. Але я схильний не до пророцтв, а до аналізу. Саме тому я сумніваюся в обох цих передбаченнях. Якщо путін не визнає Україну ні суверенною державою, ні окремою нацією, то чого б йому оголошувати їй війну?

А загальну мобілізацію він не розпочне, бо:

а) в нього нема на це грошей,

б) це лише внесе додаткове напруження в ряди вже й так украй ослабленої армії рф,

в) він не може передбачити суспільну реакцію, що ризиковано для його особистого авторитету та влади.

Останнє особливо важливе, з огляду на поширення «спонтанних пожеж і загорянь», що продовжують плюндрувати критичну інфраструктуру на всій території росії. Натомість, думаю, він вдовольниться утриманням контролю над 20% України, продовжуватиме тримати і Україну, й росію «в напрузі» принагідними ракетними ударами, далі намагатиметься руйнувати українську економіку, розказуватиме, що тривають «демілітаризація» та «денацифікація», шантажуватиме Захід (особливо ЄС і НАТО) загрозою ядерної війни й тихенько проводитиме «приховану мобілізацію» резервістів у найбідніших регіонах рф.

Натомість нам із різних джерел відомо, що 75% натівських гаубиць 155 калібру (а також 200.000 снарядів до них) уже в Україні й направду – готові до бою.

ПОВІТРЯ

Сконцентрувавши більшість своїх військ на 3-5 напрямках [про ці напрямки йшлося в попередньому звіті – ред.], командування рф так само поставило там більшість своїх засобів ППО. Звісно, найбільше засобів протиповітряної оборони розгорнуто в районі Ізюма, де вони обороняють 20+ батальйонних груп (кількість яких із причин пояснених далі, ближчими днями буде зменшуватися). Я вже бачив численні відео, на яких демонструють просунуті мобільні радари, котрі мають виявляти гелікоптери та літаки на низьких висотах, а також ракетні протиповітряні системи 9К37М3 «Бук-М3» (за класифікацією НАТО SA-17 Grizzly) і т. д. У той спосіб росіяни, як видається, намагаються «закрити небо» проти українських повітряних сил, які вони оголосили знищеними ще на початку березня.

З російської авіації за останні 7-10 днів найбільш активно себе поводили Су-25. [Це штурмовики, призначені, головним чином, для підтримки наземних військ – перекл.]. Ми можемо бачити, як ці літаки діють на винятково малих висотах, на десятках відео – головним чином, у Донецькій області.

Пізно увечері 3 травня росія атакувала залізничні станції та електропідстанції в Дніпрі, Кропивницькому, Львові (три об’єкти), Вінниці, Одесі (шлях на Румунію) та Воловці, що на Закарпатті. Електропідстанція в Воловці відновила роботу через кілька годин та й по всьому: у більшості, українські залізниці не електрифіковані, й тому подібні удари мають хіба короткочасний ефект.

Наступна хвиля російських ракет прилетіла в ніч із 4 на 5 травня. Одну з них українці збили в районі Броварів, інша вдарила в житловий район у Краматорську й поранила 25 осіб. Тут я все ще в пошуку деталей, тому можу доповнити цей розділ пізніше сьогодні чи завтра.

А українці заявили, що 4 травня збили два російські винищувачі (один з яких Су-30), два безпілотники «Орлан-10» та три крилаті ракети.

БИТВА ЗА ДОНБАС

З низки практичних причин, ця битва зараз зайшла у тупик – за двома незначними винятками. Від 1 травня, українці розпочали іще одну контратаку на північ та північний схід від Харкова. З того, про що вже зараз можна казати, вони звільнили Молодову та Руську Лозову, також триває звільнення Старого Салтова.

Тобто, найближчими днями ми можемо очікувати на звільнення українцями всієї їхньої землі на захід від Дінця. Однак, росіяни продовжували обстріли Харкова з БМ-27 [“Ураган” – перекл.] та БМ-30 [“Смерч” – перекл.] за кожної нагоди – аж до сьогоднішнього ранку, коли вони перестали цілити у місто і навелися натомість на українські підрозділи, що просуваються вперед.

В районі Ізюму росіяни розгортають системи ППО, але виглядає так, наче вони відводять деякі свої БТГр та перекидають їх у район Сєвєродонецька, де наразі вже ідентифіковано близько 19 БТГр.

Далі на схід… ну, наскільки я можу судити, українці відступили з північного берега Сіверського Дінця: не певен, яка ситуація зараз у Лимані… Ямпіль – принаймні “значною мірою” – контролюється російськими військами. ЗСУ відійшли звідти до Озерного, також точаться запеклі бої за Олександрівку, розташовану південніше: обидві сторони зазнали сильних втрат, і українці, здається, вже майже втратили тут контроль.

Але це було чи не єдине серйозне просування росіян за останні кілька днів: загалом, гадаю, це може стати останнім серйозним поступом ЗС рф у цій війні.

Надходять повідомлення про безперервні обстріли майже на всій лінії від Рубіжного до Сєвєродонецька і вздовж “лінії розмежування”. Авдіївка та Мар’їнка зазнали серйозних ударів у останні два дні, однак лінія фронту лишилася без змін. Українці відзвітували про десь дві дюжини атак за останні два дні, але я б сказав, що серйозних атак, по суті, не було. Натомість, росіяни ведуть зачистку тих територій, які вони нещодавно захопили. Наприклад, у Попасній бойовики ПВК Вагнера тепер систематично намагаються ізолювати українські опорні пункти і змусити українців здатися у полон. Отут є відео з дрона, на якому видно одну таку вдалу спробу: https://twitter.com/hwtnv/status/1521602253013938181

[Насправді, це відео – дуже повчальне: жодні українські солдати на ньому нікому не здаються. Автор твіта НАПИСАВ про «здачу» англійською й Купер попався на цю «качку». На відео бойовики днр – судячи зі скромної екіпіровки, навряд чи це «вагнер» – ходять між будинками, ховаються у хирлявій хатині, яку називають «укрьітием», від «хлопків», які навряд чи мають щось спільне із «накрьіть артиллерией», а потім вони ще пару разів стріляють з автоматичного гранатомета, дивлячись перед тим в зошит (в інструкцію?); жодних українців на відео немає – черговий і неякісний фейк – ред.].

МАРІУПОЛЬ

3 травня, у вівторок, по гарячих слідах другої евакуації цивільних з території Азовсталі (під час якої евакуювали 300 осіб), росіяни розпочали новий масований штурм меткомбінату. Бомбардувальники ТУ-22М3 скинули на завод некеровані бомби, потому сухопутні формування сепаратистів атакували комплекс з північного сходу. Наскільки мені відомо, станом на вчора, росіяни вдерлися до цехів. Принаймні деякий час ситуація була дуже скрутною і оборонці теж зазнавали відчутних втрат. Однак, у підсумку, морпіхи, Азов та тероборона витіснили атакувальників. Звісно, сьогодні вранці московські «вишестоящіє органи» [так автор кличе кремль – перекл.] оголосили про припинення вогню на 10 годин, як вони кажуть, – для забезпечення евакуації цивільних, що лишаються на “Азовсталі”.

За моїми очікуваннями, російська армія зі шкури лізтиме, аби тільки захопити Азовсталь до 9 травня – з очевидних причин.

ПІВДЕНЬ

Наступ 58-ої армії забуксував, і зусько відвів з Великої Новосілки залишки 70-го мотострілецького полку.

На захід від Дніпра: емм, ну тут наступ 49-ї ЗВА рф наівть і не починався по-справжньому. Натомість, росіяни тепер зосередили зусилля над взяттям під контроль українських громадських засобів зв’язку. Наприклад: вони блокують місцевих інтернет-провайдерів та ТБ, а також переводять захоплені території у свій інформаційний простір. Іншими словами, вони планують ізолювати місцеве населення від України.

Джерело: Ростислав Семків

Оригінал отут: https://medium.com/.../ukraine-war-3-and-4-may-2022...

За спільний переклад дякую Anton Shygimaga

 

ЗАКЛИК ДО ЗБОРУ КОШТІВ

Сьогодні локальна, проте важлива ініціатива: один із підрозділів на півдні готується до ризикованого рейду. Потрібні додаткові медичні засоби, сухпайки, пальне. Після рейду дамо знати про його успіх. Людей знаємо особисто.

Прохання підтримати навіть невеликою донацією на картку (буде повторена в коментарі): 5168 7427 2714 6296 (Анна).

Хто має можливість – просимо долучитися зараз!

Оценка материала:

5.00 / 2
Новий звіт Тома Купера: путіну до задниці всі міжнародні закони і норми 5.00 5 2
Колонки / Колонки / Блоги
05.05.2022 1226
Еще колонки: Колонки / Блоги