НОВИНИ ДНЯ: У порти Одеси незабаром повернуться великі контейнеровози та пороми, - ЗМІ  Прогноз погоди на 19 березня: де в Україні буде дощ і мокрий сніг  Частина "вагнерівців" виїхала з Білорусі. "Гаюн" назвав можливу причину  Хто з військовозобов'язаних може законно відмовитися від повістки – пояснення юристки  Вибух військового вертольота у Придністров’ї: експерт прогнозує повну втрату боєздатності сепаратистів  На заході сніг та ожеледиця, на решті територій дощитиме: погода на 19 березня  Брехня Трампа: політик розповів вигадану історію про "запис" свого дзвінка до Зеленськоговсі новини дня
20.05.2022 1191

У Нацбанку розповіли, доки триматимуть фіксований курс гривні

Національний банк України зберігатиме фіксований курс, доки бачитиме, що переваги від цієї фіксації перевищують недоліки такого курсового режиму.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв’ю "Інтерфакс-Україна" розповів заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук.

"Насправді, наші зміни валютно-курсової політики дуже залежать від того, за яким макроекономічним сценарієм житиме країна. Якщо говорити про те, як довго ми зберігатимемо фіксований курс, то відповідь дуже проста: доки ми будемо бачити, що переваги від цієї фіксації перевищують недоліки такого курсового режиму. Звичайно, ми хочемо повернутися до гнучкого, плаваючого обмінного курсу, але для цього мають бути створені певні передумови. Одна з них – більше самобалансування валютного ринку. Ми також маємо знову налагодити дію монетарної трансмісії, тому що відпустити обмінний курс, не маючи можливості впливати на нього процентною ставкою - не буде дуже виваженим рішенням", - сказав Ніколайчук.

Він зазначив, якщо регулятор вимушений буде робити корекцію обмінного курсу, то підхід залежатиме від умов, в яких ці кроки будуть робитись.

"У нас немає самоцілі перейти до якоїсь корекції обмінного курсу чи плаваючого обмінного курсу. Ми виходимо з того, який режим є більш корисним на сьогоднішній момент для досягнення цілей з інфляції, утримання макроекономічного балансу, підтримки конкурентоспроможності наших виробників і так далі. Наразі ми бачимо більше переваг від фіксації обмінного курсу, ніж від іншого режиму. Якщо ситуація буде змінюватися, ми змінюватимемо нашу валютно-курсову політику. Але поки що вважаємо такі кроки недоцільними", - зауважив Ніколайчук.

Як повідомлялося, Національний банк у день оголошення війни росією 24 лютого 2022 року зафіксував курс гривні на рівні 29,25 грн за долар.

Оценка материала:

5.00 / 1
У Нацбанку розповіли, доки триматимуть фіксований курс гривні 5.00 5 1
Бізнес / Фінанси та банки
20.05.2022 1191
Еще материалы раздела «Фінанси та банки»