НОВИНИ ДНЯ: Брехня Трампа: політик розповів вигадану історію про "запис" свого дзвінка до Зеленського  Британія радить Україні зосередитися на ударах по Криму та відкласти контрнаступ - Sunday Times  Як приготувати мигдальне молоко в домашніх умовах: рецепт  Переговори з Росією: чому насправді США та Німеччина бояться поразки Путіна у війні  Жителів Київської області попередили про дощ та сніг: Гідрометцентр розповів про погоду на початку тижня  Дощі, тумани і температурні гойдалки: прогноз синоптика на новий тиждень  Законні цілі. Чи можуть удари по НПЗ "знекровити" Росію та допомогти Україні на фронтівсі новини дня
23.05.2022 1033

Хмари на горизонті третього етапу війни: перші тривожні дзвіночки

Віктор Андрусів: Я вже писав, що війна для Путіна ввійшла в третій етап. Багато хто вважає, що поки триває тільки другий етап. Поясню ще раз етапність війни: перший етап – захопити країну за два тижні, другий етап – захопити Донбас до 9 травня, і нарешті третій – гра в довгу.

Цей етап розпочався всього 2-3 тижні тому і вже видно як росіяни міняють свою стратегію і тактику. Його ціль реалізувати “повзучу окупацію” – відгризаючи по одному-два населених пункти України на день, і дотягнути до зими, щоб зробити Захід більш зговірливим на фоні енергетичних і продовольчих криз.

За цей короткий період ми отримали перші тривожні дзвіночки нового етапу:

1. Шольц і Макрон виступили за переговори;

2. ООН виступила з ініціативою послабити санкції в обмін на деблокаду зерна;

3. Міллі дзвонив Герасімову;

4. Італія вийшла з мирним планом, який починається не з виведення російських військ, а з припинення вогню;

5. Гуляє інформація про те, що США таки не готові надати нам MRLS;

6. Нью-Йорк таймс вийшла з редакційною статтею про те, що Україна не може перемогти

7. 6-й пакет санкцій ЄС залишається заблокованим;

До цього слід додати ще інші важливі речі:

1. Незважаючи на зрив мобілізації в РФ, Путіну вдалось зібрати нові БТГр. Звісно, велику частину дала примусова мобілізація в ЛДНР. І з вчителів армія така собі, але факт є фактом;

2. Санкції не просто не завдали краху, а навпаки серйозно підняли доходи РФ. Ціни на нафту взлетіли, Індія і Китай з дисконтом почали вигрібати, але і європейці не соромляться. До цього ще слід додати зростання цін на пшеницю, яку зараз теж активно експортує Росія;

3. Хоча Путін не досягнув жодної своєї планової цілі – він поставив нові. Так, Кремль видає взяття Маріуполя за велику перемогу. Також колосальні ресурси кинуті на оточення Лисичанська і Северодонецька;

4. Ожила російська дипломатія. Якщо попередньо з ними ніхто не розмовляв, то зараз навпаки – розмови стали дуже інтенсивні.

5. Повзуче просування на фронті росіян стало можливим завдяки зміні тактиці. Так, враховуючи значну кризу з відказниками, вони почали перезбирати боєздатні частини і виставляти їх на ключові для них напрями. На інших напрямах вони просто застосовують бомбардування або маневри.

Все це потребує особливої уваги і мобілізації. Росіяни перейшли на новий етап, а ми походу ще ні. Ми все ще живемо успіхами попередніх етапів, зокрема, обіцяній великій підтримці Заходу і боротьбі до повної перемоги. Але бачимо, що все легко змінюється.

Зараз черговий дуже важливий момент в нашій вітчизняній війні. Загроза продовольчої кризи виходить в топ питань на Заході. Є два шляхи виходу із цього. Перший – домовитись з росіянами, другий – розблокувати Чорне море наданням відповідного озброєння нам. Сьогодні треба докласти всіх зусиль, щоб Захід вибрав саме другий варіант. Оскільки будь-які сепаратні домовленості в одному питанні, потягнуть за собою домовленості і в іншому.

Потрібно максимально мобілізувати Західну громадську думку. Відправити в турне наших героїв, робити виставки спаленої російської техніки тощо. Ми не можемо допустити, щоб злочини Бучі поступились питанням дешевої нафти і газу.

Автор: Віктор Андрусів, громадський діяч, кандидат політичних наук, аналітик і публіцист

Оценка материала:

5.00 / 2
Хмари на горизонті третього етапу війни: перші тривожні дзвіночки 5.00 5 2
Колонки / Колонки / Блоги
23.05.2022 1033
Еще колонки: Колонки / Блоги