<
НОВИНИ ДНЯ: Коли фронт відчує американську допомогу? Оптимістичний і песимістичний сценарії  Боррель пояснив, чому США не збиватимуть російські ракети над Україною  Місія Juno NASA відобразила вулканічний світ супутника Юпітера  "Погрілися, пора померзнути": синоптик прогнозує потужну негоду в Україні  Як F-16 вплинуть на перебіг війни в Україні: Євлаш пояснив  "Погрілися, пора померзнути": синоптикиня уточнила прогноз погоди в Україні на четвер  Синоптик назвала точну дату, коли в Україні очікуються заморозкивсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
04.07.2022 1241

«Відлуння руйнації» – дієва музика сьогодення

Автомобіль Mitsubishi – пікап з квітучою ікебаною в кузові катає по центру Києва щасливих дітлахів. Згодом, він же, переобладнаний під бойовий «бандеромобіль», з кулеметом у кузові, їде з військовими на передову.

Цей пікап Mitsubishi та ще багато необхідного для армії передано військовим від української діаспори Фінляндії. Воїни встановили на авто індивідуальний номерний знак «Відлуння» на знак вдячності за плідну підтримку та співпрацю творчому об’єднанню Slavuta, який своїми мистецькими акціями у зруйнованих війною містах Київщини привертає увагу до культурної, економічної та інфраструктурної відбудови.

Про проект «Відлуння руйнації»

Метою проєкту «Відлуння руйнації» творчого об’єднання Slavuta є консолідація зусиль української та міжнародної спільноти на допомогу армії та цивільним. Проект поєднує  мистецькі акції з адресною гуманітарною допомогою, медіа фіксаціями хронік війни та проектною діяльністю. В його акціях прийняло участь чимало відомих  музикантів, а нині військових, що змінили музичний інструмент на зброю, та видатних музичних гуртів: переможці Євробачення 2022 - гурт Kalush Orchestra, що в квітні зіграли на підтримку громади Ірпеня,(тоді саме-  у Гостомелі, Ірпені й  Бородянці ними був відзнятий матеріал, що ліг в основу знаменитого кліпу «Стефанія»; Валерій Мірошніченко - артист вищої категорії оркестру  Державного Академічного естрадно симфонічного  оркестру, а нині  солдат,  що героїчно боронив Ірпінь; Заслужений Академічний Ансамбль пісні і танцю ЗСУ- солістка   Юлія Олійник - на руїнах Добропарку де розквітло понад 5 млн тюльпанів, -  для воєнних військового госпіталю, якому проект активно допомагає.  Доброволець Віктор Вірясов- скрипаль Харківського Національного Академічного театру опери та балету,- на руїнах знищеного окупантами будинку культури - музею всесвітньовідомого філософа Григорія Сковороди;  рок- фолк гурт «Очеретяний кіт» з піснею «Мій друг, Джавелін» на колоні знищених танків під Києвом, - на підтримку ЗСУ та мешканців зруйнованих  навколишніх сіл; Тарас Столяр - бандурист, заслужений артист України, з перших днів війни- в теробороні Києва та Назарій  Поліщук- випускник волинського військового ліцею, - для учнів  зруйнованих шкіл Ірпіня, тощо.  

IMG_20220703_080309_207_03.07.22_3

Народженню проекту передувала  потужна волонтерська діяльність, коли на початку агресії проти України,  сільгоспвиробники та гастротуристичні локації ГС  «Дороги вина та смаку Київщини» об’єдналися я разом з рестораторами Києва  та організували харчування для військових та сил ТРО, створивши потужну ГастроАрмію Київщини у момент, коли регіон потребував такої допомоги якнайбільше. Виробники безкоштовно відвантажили понад 180 тон продукції.  Під час однієї з перших гуманітарних місій, з якими волонтери виїхали в  Бучу, Ірпінь та Гостомель -  координатор всієї тієї волонтерської діяльності Валерія Бондаренко зустрілась з волонтером, і як виявилось, музикантом фінським віолончелістом українського походження Лукасом Стасевським. Лукас вже мав досвід гри на музичному інструменті просто посеред руїн знищеного ракетами будинку в Києві.

Саме тоді,  на початку квітня, й народився проект «Відлуння руйнації». Музика  у виконанні Лукаса зазвучала  на руїнах Будинку культури в Ірпені, відеозапис якого став вірусним. Потім - на вулиці Вокзальній в Бучі, на зруйнованій переправі річки Ірпінь  біля села Демидів, де розташувалися українські військові, які боронили Ірпінь. Тепер воїни захищають Україну на передовій, а поїдуть вони на фронт саме на цьому пікапі Mitsubishi.

IMG-20220626-WA0004_03.07.22_2

Підтримуємо ЗСУ, розвиваймо малий та середній бізнес , що працює на перемогу!

Передача автомобіля відбулась в рамках благодійного заходу – десятої ювілейної акції «Відлуння руйнації», що зібрав команду учасників та партнерів — військових, цивільних,  які долучалися до проекту на різних етапах  його реалізації.

Всі, хто зібрався на подію, на власні очі побачили Київщину з моменту  початку бойових  з презентації, яку зробила - Валерія Бондаренко - керівниця, продюсерка та креаторка проєкту «Відлуння руйнації», засновниця творчого об’єднання Slavuta. Та з ряду чудових сюжетів  від творчої команди проекту- «тріо Грубичей»( Костянтин Грубич, телеведучого каналу «1+1», Владислави Грубич, журналісткі «Сніданок 1+1» ,Ярослава Грубича, відеоператора), що фіксували хроніки війни, та журналістів інших видань та ТВ, що сітуативно приєднувались  до проекту.

А ще -  трохи почули музику яка, яка ці акції супроводжувала.

Для присутніх зіграли  Лукас Стасевський(віолончель), Тарас Столяр(бандура), доповнив їх на  Андрій Войчук(багатоствольна флейта) ,

Учасники події відчули, і яка вона, на смак, волонтерська кулінарна  гостинність для передової. Відбулась дегустація натуральних смачнючих супів та борщів швидкого приготування для військових  що готує волонтерська група «Борщ для ЗСУ», за координуванням Анастасії Суворової. Воїни оцінили й одразу зробили замовлення. До перших страв пасували й фірмові канапки від ресторану сучасної київської кухні «Глек». Цей столичний заклад готує страви з продукції локальних виробників Київщини тим самим підтримує виробників локальної продукції саме цього регіону.

Нагороди від штабу ТРО

Підняли учасники акції й келихи авторського вина від виноробні Григорія Кулініченка,. Її власник  —  винороб та успішний аграрій Григорій Кулініченко у найскладніші для Києва дні підтримував армію та цивільних сільськогосподарськими продуктами. За це отримав подяку від Генерального штабу Територіальної оборони України. Григорій особисто провів дегустацію своїх вин, а перший келих підняв за ЗСУ.

У цей день подяками також відзначили Наталію Ільчук, співвласницю виробничого комплексу «Яблунівські печериці», . Її підприємство відвантажило для потреб армії та цивільних понад 60 тон грибів. Також військові подякували за  суттєву підтримку Сергію Липку, легендарному медовару, власнику  медоварні «Медовий Спас» , який є президентом ГС «Доріг вина та Смаку Київщини» , і Олександру Собку, власнику пекарні «Витач», пекарні якого щоденно випікає запашний хліб для ЗСУ, та ресторану «Глек», який готував для військових

Мандруймо  Київщиною, розвиваймо  солідарний та волонтерський  туризм

За майбутню та неминучу перемогу України учасники події відкоркували також вино «Одеський чорний», виноробні «Wineidea» , яка є частиною сімейного екопарку Ясногородка, що перебував під окупацією ворога. Тепер пляшки вина що залишились, матимуть  напис «За перемогу!»

«Попри часткову руйнацію, сімейний екопарк Ясногородка вже знов приймає туристів . Тож ласкаво просимо до нас на відпочинок», – запросив до екопарку Павло Макогон, співвласник локації.  Як і більшість інших туристичних місць Київщини, вони відновили свою роботу, адже у багатьох людей та родин з дітьми є потреба перезавантажитись після пережитого стресу.

Сьогодні вже чекають гостей у медоварня «Медовий Спас», що у Броварах, у ресторані-вареничній «Отаманша» в Бучі, у будиночках відпочинку «Глемпінг Шатро», село Уляники. Запрошують у гості власники нової ошатної пекарні «Витач», в селі Витачів- на борошняні смаколики  із запашною кавою,  з видом з видом на могутній Дніпро. Відкрито ландшафтний дендропарк «Добропарк», у селі Мотижин. Тут можна відпочити та щосуботи на волонтерських засадах допомогти доглянути, посаджений в рамках проекту, «город перемоги». Навіть, зруйнований ірпінський ресторан », «Не винний кіт», зараз виконує онлайн замовлення своїх фірмових страв.

Багато місць на Київщині, такі як центральна площа Бородянки, вулиця 11 лінія Ірпеня чи колона знищеної російської танкової колони у селі Дмитрівка стали зловісними, але наочними туристичними місцями, які відвідують українці та іноземні гості.  Люди на власні очі можуть побачити жахіття війни та ще раз переконатися, що це сучасна реальність, й замислитись над тим, чим саме вони можуть допомогти відбудовувати Україну. Тож, активісти проєкту «Відлуння руйнації» вважають, що на часі розвиток солідарного та волонтерського туризму.

Від музики – до дії

«Такими акціями ми привертаємо увагу української та міжнародної спільноти для підтримки української армії, цивільних та до виробників локальної гастропродукції, бо саме вони годують нашу армію і виробляють для неї товари першої необхідності », –  каже Валерія Бондаренко. – Зараз ми розпочали збір коштів на продукцію подвійного призначення, яку можна використовувати як в мирних, так і в військовий цілях. Йдеться про автомобілі=пікапи, польові кухні, дрони, продукти від місцевих виробників, обладнання для підприємців, що працюють на потреби фронту.

На акції презентовано першу мобільну польову кухню КП-75 українського виробника ТОВ «Аргон Центр», розроблену спеціально для задоволення потреб військових, і цивільних. Одна кухня, тут же була придбана представником бізнесу і тепер працюватиме на перемогу.

Всього в рамках проекту «Відлуння руйнації» творчого  об’єднання Slаvuta,в співпраці з партнерами, благодійним фондом «Омріяна країна», міжнародною організацією  «Slowfood Ukraine», українських діаспор, міжнародних благодійних та бізнес  спільнот, вже було надано допомоги на понад 100 тисяч євро. Все згідно потреб від великого (ті ж авто та продуктові набори) до малого  – наприклад, під час холодів – надавали  плівку для заклейки вікон, паливо від БРСМ Нафта; коли побачили що окупанти знищили в господарствах Забуччя домашню птицю -  за  підтримки асоціації «Slowfood  Ukraine» придбали  інкубатори для яєць, власне яйця для розплоду курей з Харківщини, українське насіння для городів, корма для тварин, тощо.

А ще – проектом надано поштовх  втіленню  ряду проектних ініціатив. Зокрема, за освітньою та інфраструктурною тематикою»

«Щодо  до потреб цивільних то, окрім екстреної гуманітарної допомоги, Україна потребує в першу чергу відновлення житла для тих, хто його втратив та гроші на придбання продуктів першої необхідності. Причому закупати ці продукти варто саме у місцевих виробників. У такий спосіб ми підтримаємо місцевий бізнес», – зазначив партнер проекту, президент  благодійного фонду «Омріяна країна» Олексій Толкачьов.

«Кожен долучається до спільної роботи в межах своєї компетенції та можливостей, робить свій внесок у спільну справу, – підкреслює Валерія Бондаренко,  – величезна подяка команді проєкту та кожному, хто до нього причетний».

Наприкінці зустрічі виступив Денис Поданчук - радник Командувача Сил спеціальних операцій (ССО) командир групи спецпризначення, співавтор закону України «Про основи національного спротиву»:

«Основа руху опору – це вмотивовані громадяни, які прагнуть найскоріше визволити країну від агресора, відновити її територіальну цілісність та суверенітет. Зараз час, коли треба або захищати країну, або волонтерити, або допомагати, як тільки можеш, щоб не бути осторонь. Тільки всі разом ми сильні та досягаємо мети. Про це свідчить досвід нашої співпраці з об’єднанням Slavuta. Ми разом з перших днів окупації Києва і тепер продовжуємо роботу в рамках проєкту «Відлуння руйнації».

Поки на руїнах звучить жива музика, Україна, як птах Фенікс, оживає, відроджується та знову постає з попелу війни.

А поки готувалася ця стаття, фінська діаспора українців придбала ще одне авто для нашого фронту, яке незабаром приїде в Україну.

Оценка материала:

5.00 / 3
«Відлуння руйнації» – дієва музика сьогодення 5.00 5 3
Життя та Стиль / Суспільство
04.07.2022 1241
Еще материалы раздела «Суспільство»