Життя та Стиль
Суспільство
Борщ, каші, риба і сало: що їли українці на обід і вечерю 300 років тому
У меню українців 300 років тому не було картоплі, соняшнику, кукурудзи та помідорів. Вони з'явилися тільки на початку XVII століття.
А до того найпопулярнішою їжею були злакові, зернові культури, дичина і більше кількість риби - її в основному сушили, і рибну юшку варили в кожній хаті.
Які страви були на столах українців 300 років тому - пише rbc.ua.
Перші страви
Юшки, супи - були в хаті кожного українця. Вариво, юшка, уха, куліш, борщ, холодник - і це далеко не весь список українських перших страв. За старих часів в перші страви йшли різні корінці, коренеплоди та трави.
Гарнір
Українці готували багато кашоподібних страв. Зазвичай вони складалися з пшениці, сочевиці та гречки. І у крупу додавали гриби, капусту, сушені фрукти і ягоди.
Картопля, кукурудза, томати та соняшник на кухнях українців з'явилися значно пізніше.
М'ясо і дичина
У свіжому вигляді м'ясні страви готувалися нечасто. Його коптили або засолювали, робили ковбаси - так м'ясні продукти зберігалися довше. А на стіл такі страви ставили тільки за церковним календарем і перед початком посту намагалися доїсти все, що може зіпсуватися.
Сало
Під час татарських набігів сало в українців не відбирали, бо у мусульман заборона на вживання свинини. Саме в той період сало дуже популярним і допомагало вижити українським родинам.
Риба
Риби за старих часів було багато - коропи, карасі, осетрові, оселедець, лящ. Її сушили в печі і їли за церковним календарем, як і м'ясо.
Молочні продукти
Українці пили молоко і кисле молоко, робили гуслянку. У кисле молоко додавали ягоди й це було солодке блюдо на десерт на весіллях, хрестинах і поминках.
Спеції
Головними спеціями в українців з давніх часів були часник і хрін. Ними приправляли м'ясо і сало. Ще на кухнях використовували листя кульбаби, буряка, кропиву і лободу. А ось салати 300 років тому не готували.
Десерт
Звичайним десертом в українців вважалася кваша - киселеподібна страва на основі рідкого кислого тіста. Для приготування цієї страви брали три види борошна, замішували тісто і запарювали окропом. Потім тісто ставили на ніч для скисання.
Вранці тісто варили в горщику і стежили, щоб кваша не втекла. Її подавали на десерт, влітку заправляли садовими ягодами, взимку - калиною, сушеними грушами.
Питво
Популярними були слабоалкогольні напої власного приготування - квас, пиво, збитень. Ще робили медові напої.
І вважалося, що ці напої дуже важливі та корисні, вони давали багато калорій і відновлювали енергію після робіт в полі. Пиво прирівнювали до хліба і вживали майже нарівні.
Каву почали вживати спочатку на Західній Україні, жителі центральних і східних областей пили чай - з трав. Кажуть, що перша кав'ярня була відкрита у Відні в 1683 році - українцем Юрієм Кульчицьким.
До речі, раніше ми писали, що український борщ внесли до списку захисту ЮНЕСКО.