<
НОВИНИ ДНЯ: Синоптикиня розповіла, чи потішить теплом погода на Великдень  Не тільки Донбас. Росія цього року хоче захопити Запорізьку область, - Павлюк  Путін, імовірно, хоче покарати Шойгу за недосягнення військових цілей Кремля, - ISW  Павлюк підтвердив, що у росіян є план захоплення Харкова і Сум  Похолодання і заморозки: погода в Україні 4 травня зміниться   Якщо Трамп знову стане президентом: Кулеба відповів, чи хвилюється він з цього приводу  У НАТО звинуватили Росію в зловмисних діях проти країн Альянсувсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
28.07.2022 1389

День хрещення Русі 2022: цікаві факти про цю подію

28 липня в Україні особливе свято - День хрещення Русі князем Володимиром Великим. Для слов'ян він став особливим - з цього часу почався шалений розвиток культури та писемності.

eed56b8c06810d354e678391884cadd8_28.07.22

Пише ТСН.ua про День хрещення Русі: цікаві факти та історію.

28 липня православна церква згадує дуже важливу подію - день, коли рівноапостольний князь Володимир Великий охрестив Київську Русь. Офіційно це свято носить назву - День хрещення Русі-України. Воно було встановлено 25 липня 2008 року наказом президента України Віктора Ющенка. Дату обрали на честь вшанування пам'яті рівноапостольного князя Володимира Великого. Нажаль, невідома точний день та навіть рік, коли відбулася ця подія. Однак більшість істориків вважає, що Київську Русь хрестили 988 року.

День хрещення Русі: як це відбувалося

До 30 років князь Володимир Великий, внук рівноапостольної княгині Ольги та син князя Святослава Ігоревича, був язичником. Однак вже на початку свого правління він розумів, що багатобожжя вже вичерпало себе як релігія. На той час найбільш розвиненою країною вважалася Візантія, тому Володимир вирішив прийняти християнство, яке там було основною релігією. Для Київської Русі прийняття християнства та хрещення стало переломним моментом. Адже від цього часу країна почала швидше розвиватися, були зміцнені зв'язки з країнами Європи.

В "Повісті минулих літ" описано процес "випробування вір", який відбувся до хрещення та було запроваджений Володимиром Великим. До князя прибули посланці різних релігій: ісламу, християнства та юдаїзму. Та саме християнство найбільше припало йому до душі.

Киян масово хрестили у місці, де річка Почайна впадає у Дніпро. Згодом всі міста та села Київської Русі прийняли християнство. Однак від традицій відмовилися далеко не всі жителі. Ще кілька століть викорінювалися язичницькі обряди та звичаї, а деякі з них популярні навіть сьогодні.

День хрещення Русі: цікаві факти про подію

  1. 867 року відбулася перша спроба хрестити Київську Русь, вона відома під назвою "Фотієво хрещення".
  2. Рівноапостольна княгиня Ольга стала першою правителькою, яка прийняла християнство. Вона була бабусею Володимира Великого. Але навіть її син, Святослав Ігоревич, залишався язичником.
  3. Після Київської Русі хрещення прийняло ще кілька країн Європи. Серед них: Швеція, Норвегія та Ісландія. Швеція ще довгий час вважалася варварською країною язичників.
  4. Князь Володимир Великий до хрещення вів досить розпусне життя, він кілька разів одружувався та мав наложниць.
  5. В цей день багато церкови та храмів проводять святкові богослужіння, дзвонять в дзвони.

Оценка материала:

5.00 / 3
День хрещення Русі 2022: цікаві факти про цю подію 5.00 5 3
Життя та Стиль / Суспільство
28.07.2022 1389
Еще материалы раздела «Суспільство»