<
НОВИНИ ДНЯ: Україна посилить дальні удари по Росії – командувач британської армії  Які дріжджі найкраще використовувати для випікання паски  Перед вихідними в Україні будуть дощі та грози: де знадобиться парасолька   Скільки заробляють українці у Польщі: нове дослідження  Один із регіонів Росії "задонатив" ЗСУ мільйони рублів: губернатор в істериці  На 26 квітня в Україні прогнозують дощі та грози  Виробник модного одягу Hugo Boss продасть бізнес у Росіївсі новини дня
Політика
Україна
01.08.2022 1011

В американському Сенаті показали фотовиставку та розповіли історії про війну в Україні

Фотовиставку «Kyiv to Capitol» про жахи війни в Україні офіційно відкрили у США. До кінця року її покажуть у всіх 50 столицях Сполучених Штатів Америки. Виставку координують три некомерційні організації - Dattalion, фонд AI for Good та Ukrainian Congress Committee of America (UCCA). Вони продовжують працювати в США, щоб підвищити обізнаність про жорстокість війни.

296571326_147421274566294_55393_01.07.22

Перше відкриття виставки пройшло у Вашингтоні, округ Колумбія, 28 липня 2022 року. Церемонія відбулася в Russell Rotonda, її організували сенатор Кріс Кунс та Комітет із закордонних справ Сенату, за участю амбасадорки України Оксани Маркарової та Жана Беленюка – народного депутата України та олімпійського чемпіона з греко-римської боротьби, разом із сенатором Джеймсом Рішем. Ще три українські очевидці: Олена Гаранська, Марія Вдовиченко та Дарія Майчук – виступили на заході та поділилися особистими історіями про війну та її наслідки.

«Україна бореться не тільки за свою незалежність і демократію, а й за справедливість, адже численні воєнні злочини, вчинені російськими загарбниками на нашій землі, не можуть залишатися безкарними. Я вдячна за роботу Dattalion, фонду AI for Good та Ukrainian Congress Committee of America (UCCA) за висвітлення доказів цих злочинів і можливість побачити жах війни», – каже Оксана Маркарова, амбасадорка України у Сполучених Штатах Америки.

Захід відбувся в день першого святкування Дня державності України, проголошеного президентом Зеленським на початку цього місяця.

«Фотографії, представлені сьогодні на виставці «Kyiv to Capitol», демонструють жах і жорстокість незаконного та аморального вторгнення Росії в Україну. Вони є чітким доказом того, чому Конгрес і американський народ повинні продовжувати підтримувати український народ у його боротьбі за свободу та демократію. Я хотів би подякувати послу Маркаровій та народному депутату Жану Беленюку за їхню підтримку сьогодні та загалом під час цього вторгнення, і я обіцяю продовжувати стояти з ними пліч-о-пліч, доки вони відстоюють свою націю та народ», – сказав сенатор Кріс Кунс на відкритті заходу.

Сенатор Джеймс Ріш підтримав українців у їхній боротьбі до перемоги.

«Якби ви могли ходити вулицями Києва, Ірпеня та Гостомеля, як я минулого місяця, і слухати розповіді про те, що зробили російські солдати, ви б зрозуміли, що це геноцид. Я вдячний таким організаціям, як DATTALION, фонд AI for Good та Ukrainian Congress Committee of America, які документують численні зловживання Росії, та вчинені нею воєнні злочини по всій Україні. Я сподіваюся, що мої колеги в Сенаті також підтримають визнання цього геноциду», – відзначив сенатор Джеймс Ріш.

«Україна може виграти цю війну, і я продовжуватиму робити все від мене залежне, щоб президент Зеленський і українські сили оборони мали саме те, що їм потрібно, щоб припинити цей конфлікт», - додав Ріш.

До 14 фотографій на виставці входять кадри з баз даних DATTALION та AI for Good Foundation. Їх авторами є:

●        Очевидці, які надали докази в Svidok, платформу доказів військових злочинів і військовий журнал, створені та розгорнуті Фондом AI for Good Foundation;

●        Макс    Левін,    режисер-документаліст     і    фотограф,     страчений     під    час документування російського вторгнення;

●        Дмитро Козацький, військовий, який воював у Маріуполі, доля якого наразі залишається невідомою.

На фотовиставці є фотографії, що демонструють воєнні злочини, вчинені Росією проти України. Вони будуть надані як докази на майбутніх судових процесах у Міжнародному кримінальному суді. Цього року виставка відвідає всі 50 столиць штатів, щоб показати жахи війни та умови, з якими зараз стикаються українці у своїй країні.

Попередньо переглянути світлини з виставки Макса Левіна та Дмитра Козацького можна тут, а також світлини, надіслані українцями до Svidok - тут.

Світлини події 28 липня 2022 року доступні тут. Усі фотографії доступні для публікації, люб’язно надані Посольством України в Сполучених Штатах Америки.

Про організації:

Dattalion: це організація, заснована українськими жінками (багато з яких є матерями та дружинами), які, за підтримки волонтерів у США, воюють на інформаційному фронті війни в Україні. База даних Dattalion із зображеннями та свідченнями очевидців документує війну з 24 лютого до цього дня. https://dattalion.com

The Ukrainian Congress Committee of America (UCCA): та її бюро зі зв’язків з громадськістю у Вашингтоні – Українська Національна Інформаційна Служба (Ukrainian National Information Service, УНІС) – є представницькою організацією українсько-американської громади, заснованої у 1940 році. Бюро УНІС від імені української громади виступає за зміцнення стратегічного партнерства між Україною і США. Взаємодіє з двопартійною Українською групою Конгресу та Українською групою

Сенату на підтримку українського народу. https://ucca.org/

The AI for Good Foundation: Фундація AI for Good створює технології та партнерства, які сприяють досягненню цілей сталого розвитку. Фонд розробив і керує проєктом

«Svidok», однією з основних платформ доказів воєнних злочинів в Україні, а також LifeForce, яка налагоджує ресурсні зв’язки між гуманітарними організаціями на місцях в Україні, а також допомагає владі прогнозувати, де виникнуть потреби. Вони також є координаційною організацією для майбутнього звіту про відновлення в Україні.. https://ai4good.org/

 

Про свідків 

Олена Гаранська 

Екскурсоводка по Чорнобильській зоні та у Києві, ютуб-блогерка, мама 3 дітей. Коли почалася війна, вона була в Києві й нікуди не виїжджала. Вона з дітьми залишилася в сховищі, в підвалі свого будинку в районі, який був дуже близько до Бучі та Ірпеня. Її чоловік - журналіст. З другого дня війни пішов добровольцем у війська територіальної оборони, захищав Київ, зараз служить у ЗСУ. З перших днів війни вона чи не щодня веде ефіри про те, як їхня родина живе під час війни.

Дарія Майчук 

Дресувальниця у цирковій трупі. Вона родом з Луганська, 8 років жила в готелях цирку, переїжджаючи з міста в місто. На початку війни перебувала на гастролях у м. Харкові. 24 лютого о 5 ранку її розбудив чоловік і сказав, що почалася війна. Їм потрібно було йти до батьківської хати шукати притулку, але Дарія вирішила, що без тварин нікуди не піде. У той час її чоловік пішов добровольцем захищати країну, тому вперше вони побачилися майже через 2 місяці. У підвал цирку спустили їжу, воду, ковдри та ліхтарі. Для тварин (6 собак, 4 єноти, єнот, лисиця, 5 кролів, 10 голубів) були підготовлені переноски. Потім люди почали привозити інших тварин, які потребували допомоги. Було страшно, що тваринам не вистачає їжі. Пізніше 40 тварин вивезли до міста Дніпро.

Марія Вдовиченко 

Поетеса, музикантка, грає на бандурі. До війни 17-річна Марія жила з родиною в Маріуполі, була президенткою школи, вчилася грати на бандурі, ходила з батьками до церкви. Проте 24 лютого, з початком масштабної війни Росії проти України, все змінилося – родина опинилася в облозі, без води, їжі та ліків. Її родина виїхала з Маріуполя. По дорозі вони пережили окупацію та фільтраційний табір. Її батька ледь не вбили у фільтраційному таборі.

Оценка материала:

5.00 / 1
В американському Сенаті показали фотовиставку та розповіли історії про війну в Україні 5.00 5 1
Політика / Україна
01.08.2022 1011
Еще материалы раздела «Україна»