НОВИНИ ДНЯ: Вибух військового вертольота у Придністров’ї: експерт прогнозує повну втрату боєздатності сепаратистів  На заході сніг та ожеледиця, на решті територій дощитиме: погода на 19 березня  Брехня Трампа: політик розповів вигадану історію про "запис" свого дзвінка до Зеленського  Британія радить Україні зосередитися на ударах по Криму та відкласти контрнаступ - Sunday Times  Як приготувати мигдальне молоко в домашніх умовах: рецепт  Переговори з Росією: чому насправді США та Німеччина бояться поразки Путіна у війні  Жителів Київської області попередили про дощ та сніг: Гідрометцентр розповів про погоду на початку тижнявсі новини дня
22.09.2022 603

Страх перед владою переміг страх потенційної смерті. Що буде відбуватися далі в Росії?

Вадим Денисенко: Більше 80% росіян проти мобілізації. На мітинги проти мобілізації вийшло всього кілька тисяч людей. Страх перед владою переміг страх потенційної смерті. Чому?

Будь-яка революція відбувається тоді, коли є шість факторів: лідер, ідея, структура, час, гроші і міжнародна підтримка. У росіян нема ідеї (потенційний страх смерті – це не ідея для революцій), немає де-факто лідера, практично нема структур, є трохи грошей і багато часу, який тратиться невідомо на що і немає міжнародної підтримки (бо немає ідей і лідерів).

Влада отримала перемогу, якої сама не очікувала. Та частина російського суспільства, яка теоретично могла б вийти на вулиці, зараз знаходиться в глибинній апатії. А із апатії, як відомо, є два виходи: ще більша апатія і агресія (втеча з країни теж сюди входить).

Єдина опозиція до влади – націоналісти (де-факто, агенти фсб, які зараз граються в опозицію до фсб, а в результаті мають всі шанси створити політичний альянс). Власне ці самі націоналісти залишаться головними критиканами влади на найближчі місяці.

Отже, що буде відбуватися далі в Росії?

1. Повний неспротив мобілізації дає карт-бланш владі на наступні місяці на ще більше закручування гайок (останні тижні показали певну розгубленість фсб, яка зараз точно зникне). І їхнім головним ворогом залишаться ліберали.

2. Націоналістична опозиція частково буде утилізована на фронті, частково буде грати роль контрольованої опозиції, щоб тримати в тонусі Путіна (фінт з мобілізацією, яку Путін довго не хотів проводити, показує, що він перестає бути одноосібним «альфа-самцем», він змушений грати в «колективне прийняття рішень»).

3. В суспільстві буде рости соціальне невдоволення. Але пацифістські настрої будуть залежати виключно від втрат на фронті. Головний принцип за яким житимуть росіяни і який буде активно підтримуватися владою: «головне, щоб не було гірше». В ідеологію переважно переставатимуть вірити, нерозуміння наростатиме, але втома від війни навряд чи наступить раніше літа наступного року (в цей період великі маси людей почнуть відчувати економічні проблеми і наростатиме психологічний дискомфорт від відсутності картинки майбутнього).

4. Міжнародний шантаж ядерною зброєю буде і, на жаль, рівень його загрози зростає (в силу того що тепер рішення приймаються колективно). Путін спробує зараз застабілізувати лінію фронту і далі буде дивитися по обставинах. І тут ми стикаємося з новою реальністю, якої досі не існувало: частина оточення Путіна буде штовхати його до тактичного ядерного удару. При чому частина буде це пропонувати зробити по дурості, а друга, спробує це використати для зміни влади в РФ.

5. На жаль, ми залишаємося критично залежними від постачання зброї. Саме вона є запорукою того, щоб зламати хребет російському режиму. Будемо сподіватися, що шантаж Путіна не зламає підтримку України.

І останнє. Щодо обміну полоненими і нелогічністю цього кроку на фоні мобілізації. Справа в тому, що домовленості були зроблені до рішення про мобілізацію. І порушити їх – зайти в конфлікт з Ердоганом, який є гарантом надходження приблизно 80%, так званого, паралельного імпорту в РФ.

Автор: Вадим Денисенко, журналіст, політик

Оценка материала:

5.00 / 1
Страх перед владою переміг страх потенційної смерті. Що буде відбуватися далі в Росії? 5.00 5 1
Колонки / Колонки / Блоги
22.09.2022 603
Еще колонки: Колонки / Блоги