<
НОВИНИ ДНЯ: Найближча ніч буде найхолоднішою: синоптикиня дала прогноз погоди на вихідні   Буданов розкрив план зі знищення путінської армії в Україні  Допомога Україні від США: згідно з законопроєктом американська влада має розробити довгострокову стратегію підтримки  Перед вихідними дощів в Україні поменшає, але тепліше не стане  Чи зберігає Україна суверенітет та чи здатна ухвалювати власні рішення: думка громадян  Синоптики попереджають про сильні заморозки: де і коли суттєво знизиться температура  Україну накрило сильне похолодання: де 19 квітня будуть дощі, сніг та заморозкивсі новини дня
Політика
Світ
11.11.2022 603

Режим Лукашенка визнав "нацистським" патріотичне гасло "Жыве Беларусь!" та відгук "Жыве"

Прихильники Лукашенка внесли до списку нацистської символіки та атрибутики гасло "Жыве Беларусь!" і відгук "Жыве".

68d1b6f359ec946703cd103df438969f_11.11.22

Режим самопроголошеного президента Білорусі Олексанадра Лукашенка продовжує боротися з національною символікою країни. Тепер до списку нацистської символіки та атрибутики потрапило гасло "Жыве Беларусь!" і відгук "Жыве". Пише ТСН. 

Про це 10 листопада повідомляє "Радыё Свабода".

У відповідній постанові, опублікованій на Національному правовому порталі РБ, пояснюється, що це гасло "30-ї дивізії Ваффен-СС (російська №2, вона ж білоруська №1), яка складалася переважно з колишніх бійців частин "Білоруської національної оборони", нібито використовувалося в антипартизанських операціях".

Тобто тепер білорусам забороняється "кричати "Жыве Беларусь!" і відповідати "Жыве" з підняттям правої руки з витягнутою долонею. Однак незрозуміло, чи є "нацистським" вигук без підняття правої руки, і з відповідю не "Жыве!", а "Жыве вечна!", який використовується значно частіше.

Гасло "Жыве Беларусь!" насправді має дуже довгу історію. Зазвичай цей заклик використовували як патріотичне вітання та девіз, спрямований на пробудження національно-громадянських почуттів, захист свободи, незалежності, мови та всієї національної культури Білорусі.

У сучасній Білорусі це гасло стало одним із символів та девізів під час протестів проти режиму Лукашенка та фальсифікації результатів виборів 2020 року. Через це представники режиму Лукашенка ставляться до цього заклику вкрай негативно.

Оценка материала:

5.00 / 1
Режим Лукашенка визнав "нацистським" патріотичне гасло "Жыве Беларусь!" та відгук "Жыве" 5.00 5 1
Політика / Світ
11.11.2022 603
Еще материалы раздела «Світ»