НОВИНИ ДНЯ: Коли прийде справжня весна. Птуха назвала день, з якого почнеться тепло  Країни Заходу недооцінюють Путіна: у Фінляндія заявляють про небезпеку  Млинці на сироватці: найбюджетніший рецепт традиційної страви  Вівторок в Україні буде холодним, дощів і мокрого снігу побільшає  Чи мають українці право проживати у Польщі після ануляції PESEL UKR: пояснення  Міноборони РФ змінило командувача ЧФ для захисту кораблів від ударів ЗСУ, - ISW  В Україні 19 березня переважатиме дощова та прохолодна погодавсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
26.11.2022 5015

У Шотландії пошуковці з металодетектором натрапили на скарб вартістю сотні тисяч євро

Шотландські археологи займаються каталогізацією наймасштабнішої знахідки на території країни від часів 19 століття. Скарб із середньовічними монетами 13-14 століть оцінюють у сотні тисяч євро.

3bc8cf490e2bf685ddaa25718400fd56_26.11.22

Про це повідомляє Daily Express. Пише ТСН. 

На скарб натрапили випадково за допомогою металодетектора у селі Данскор (графство Дамфршир) місцеві мешканці. Знайшовши величезну кількість монет, вони не стали приховувати знахідку, а повідомили про неї науковцям.

Тепер тут працює група археологів із Національного музею Шотландії. Вже вдалося ідентифікувати шотландські, ірландські, континентальні та англійські срібники. Артефакти чистять, фотографують з усіх боків та ракурсів, міряють та зважують, описують

Загалом Данскорськй скарб налічує 8407 монет.

Цікаво, що його розкопали лише за 20 миль від Балмагі, де в 2014 році було знайдено так званий скарб Галловея. Цей скарб вважається найкращою колекцією предметів епохи вікінгів, коли-небудь знайдених у Британії, його оцінили майже в 2 мільйони фунтів стерлінгів.

Відповідно до законодавства, все цінне чи вагоме, що знаходять люди, належить британскій короні. У 2022 році лише на території Шотландії було передано 12 263 артефактів.

Працівники музею кажуть, що кожен тиждень у середньому отримують до 200 цінностей.

Нагадаємо, у Ньюфаундленді (провінція Канади) археологи виявили особливий артефакт. Тут знайшли золоту монету у віці сотні років.

Оценка материала:

5.00 / 2
У Шотландії пошуковці з металодетектором натрапили на скарб вартістю сотні тисяч євро 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
26.11.2022 5015
Еще материалы раздела «Суспільство»