НОВИНИ ДНЯ: Салат із сиром, яблуками та горіхами: швидкий рецепт  "Погрілися, пора померзнути": синоптикиня уточнила прогноз погоди в Україні на четвер  Мобілізація в Україні: кого з жінок можуть призвати за новим законом  Мобілізація по-новому: чи зроблять тепер недійсними паспорти ухилянтів  Синоптик назвала точну дату, коли в Україні очікуються заморозки  "Пасха" чи "Великдень", "куліч" чи "паска": як говорити правильно  Українські інженери розробляють бойовий підводний човен, який стріляє торпедамивсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
07.12.2022 1138

Потепління, снігопади та дощі: на українців незабаром чекає різка зміна погоди

Потепління принесе українцям опади у вигляді снігу та дощів

Уперші дні грудня практично на всій території України відбулося відчутне зниження температури на тлі високого атмосферного тиску та практично повної відсутності снігового покриву. Такі умови погоди пов’язані з впливом великого та потужного антициклону та спровокованим ним стійким східним вітрам, через які до нас надійшло морозне та сухе повітря з центральної частини Євразії.

Однак згідно з ексклюзивним прогнозом для "Телеграфа" кандидата географічних наук, синоптика Ігоря Кібальчича, до кінця другої декади місяця вплив антициклону почне слабшати, що виражатиметься у збільшенні кількості хмарності, зниженні атмосферного тиску та поступовому потеплінні.

Так, починаючи з вівторка-середи (6-7 грудня) активізуються південно-західні повітряні потоки, які принесуть в Україну більш вологу та теплу повітряну масу. Атмосферні фронти спричинять опади у вигляді снігу з поступовим переходом у дощ протягом 7 – 9 грудня.

Після 10 грудня до нас почне інтенсивніше надходити тепле повітря африканського походження. З огляду на це збільшиться інтенсивність атмосферних опадів, але переважно у вигляді дощу.

На представленій карті добре помітні теплі та холодні повітряні маси, а також їх поширення по території:

"Таким чином, у найближчі 6 – 8 днів очікується суттєва хвиля тепла по всій країні з відхиленням середньодобової температури від норми на 3 – 8°С, а місцями у південних та центральних областях – на 9 – 12°С", – каже синоптик.

За словами Кібальчича, погодні умови відповідатимуть більше другій половині жовтня як за температурним тлом, так і по опадах.

Приміром, каже він, денні показники температури повітря в центральних, південних областях, на Поділлі та Криму протягом 8 – 12 грудня коливатимуться в межах +10…+15°С, подекуди не виключено прогрівання і до +18°С. Можливе оновлення температурних рекордів у деяких містах.

Традиційно прохолодніша погода очікується у північних та східних областях, а також у Карпатському регіоні. Тут інтенсивність потепління буде менш вираженою – денні температури становитимуть 0…-5°С, з поступовим підвищенням протягом 8 – 12 грудня до 0…+5°С.

Найнижчі значення температури очікуються 6 – 7 грудня у північних та східних областях – до -9…-14°С.

"Виходячи з очікуваних погодних умов, можна зробити висновок, що в найближчі 10 днів на більшій частині України буде відсутній сніговий покрив. Винятком стане високогір’я Карпат, де більша частина опадів випаде у вигляді снігу. Крім того, інтенсивне потепління супроводжуватиметься виникненням туманів та погіршенням дальності видимості 12-13 грудня також є ймовірність значного посилення вітру в більшості областей", — каже Ігор Кібальчич.

Як повідомлялося, на початку грудня над Україною розгорнулася "битва антициклонів".

Оценка материала:

5.00 / 2
Потепління, снігопади та дощі: на українців незабаром чекає різка зміна погоди 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
07.12.2022 1138
Еще материалы раздела «Суспільство»