НОВИНИ ДНЯ: Путін перемагає у виборах у РФ з "рекордним" результатом, - ЦВК  Чи застосує Вашингтон ленд-ліз для України: британський полковник розповів про настрої в США  Путін залякує, проте сам боїться війни з НАТО: в Європі пояснили, навіщо диктатор "сіє страх" на Заході  Коли прийде весняне тепло: прогноз погоди в Україні на п'ять днів  Атака на нафтопереробну галузь Росії: удари українських дронів можуть спричинити кризу — експерт  У порти Одеси незабаром повернуться великі контейнеровози та пороми, - ЗМІ  Прогноз погоди на 19 березня: де в Україні буде дощ і мокрий снігвсі новини дня
24.03.2023 425

Тарифи на світло зростуть удвічі

Українці вже скоро можуть отримати платіжки за електроенергію з двічі більшою сумою, ніж раніше. Підвищення тарифів очікується одразу після закінчення опалювального сезону.

Про це повідомив радник прем'єр-міністра України Юрій Бойко, пише glavcom.ua.

«Сьогодні тариф для побутових споживачів приблизно в чотири рази нижчий за реальну ціну енергії. І, підтримуючи цей тариф, держава дотує кожну кіловат-годину незалежно від рівня доходів усіх споживачів. Сьогодні на такі дотації йде вже понад 140 млрд грн на рік», – пояснив Бойко.

Домогосподарства, які споживають на місяць до 100 кВт·год (включно), на сьогоднішній день платять за електроенергію за тарифом 1,44 грн (з ПДВ) за 1 кВт·год, а ті, які споживають понад це – за тарифом 1,68 грн (з ПДВ) за 1 кВт·год.

Якщо раніше ви могли платити 360 гривень за споживання 250 кВт год, то за підвищення тарифу вдвічі платіжка зросте до 720 грн. У середньому платіжка за електроенергію в Україні у 2023 році може зрости з нинішніх 240 грн на місяць до 470 грн (за тарифу 2,8 грн/кВт год) або приблизно до 840 грн (за ринковим ціноутворенням).

Нещодавно міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що питання підвищення тарифів можуть розглянути після завершення опалювального сезону – орієнтовно середина квітня: «Якщо тарифи й переглядатимуть, то тільки після завершення опалювального сезону, і підвищення може бути лише диверсифікованим, тобто залежно від споживання кожного домогосподарства».

Оценка материала:

5.00 / 2
Тарифи на світло зростуть удвічі 5.00 5 2
Бізнес / Ринки та компанії
24.03.2023 425
Еще материалы раздела «Ринки та компанії»