НОВИНИ ДНЯ: Брехня Трампа: політик розповів вигадану історію про "запис" свого дзвінка до Зеленського  Британія радить Україні зосередитися на ударах по Криму та відкласти контрнаступ - Sunday Times  Як приготувати мигдальне молоко в домашніх умовах: рецепт  Переговори з Росією: чому насправді США та Німеччина бояться поразки Путіна у війні  Жителів Київської області попередили про дощ та сніг: Гідрометцентр розповів про погоду на початку тижня  Дощі, тумани і температурні гойдалки: прогноз синоптика на новий тиждень  Законні цілі. Чи можуть удари по НПЗ "знекровити" Росію та допомогти Україні на фронтівсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
26.03.2023 2462

Вербна неділя 2023 року: дата, звичаї та обряди, історія свята

Релігійне свято Вхід Господній до Єрусалима, яке також називають у народі Вербною неділею, щороку припадає на різні дати. Все тому, що воно прив'язане до святкування Великодня.

ТСН.ua пише, коли Вербна неділя 2023 року, що не можна робити цього дня і які звичаї існують.

Вербна неділя завжди святкується за тиждень до великого та світлого свята — Великодня або Воскресіння Господнього. 2023 року воно припадає на 16 квітня, отже Вхід Господній до Єрусалима віряни святкуватимуть 9 квітня. Цього дня все ще триває Великий піст, але він дещо послаблюється, тому можна вживати в їжу рибу та морепродукти, рослинну олію, гарячі страви. Також віряни можуть дозволити собі один келих вина.

Вербна неділя: походження свята

Події, з якими пов'язане свято Вхід Господній до Єрусалима (Вербна неділя), були описані у Святому Письмі. Саме цього дня Ісус Христос вокресив у Віфанії Лазаря, який помер кілька днів перед цим. Цей унікальний випадок став відомий завдяки очевидцям, що одразу рознесли звістку про диво до всіх куточків країни.

Тому коли Ісус Христос завітав до Єрусалима, люди вже знали про нього, сердечно вітали Спасителя, співали йому пісні, кидали під ноги пальмове гілля та квіти. Цей день настільки увійшов в пам'ять, що святкується донині.

Чому Вербна неділя так називається? Коли Ісуса Христа зустріли в Єрусалимі, йому під ноги кидали пальмові гілки, однак вони не ростуть на території нашої держави. Коли хрестили Київську Русь і принесли сюди православні свята, вирішили замінити гілля пальми на вербу, яка була ближчою нашим предкам. Саме завдяки вербі свято отримало свою назву "Вербна неділя", хоча офіційно воно називається Вхід Господній до Єрусалима.

Що символізує верба на Вербну неділю та інші звичаї

Люди здавна вірили в цілющу силу верби, тому часто наші предки садили її біля криниці чи будинку, щоб вона очищала воду та захищала від нечистої сили. Коли в церкві освячували вербну гілочку, нею махали в бік хмар, щоб очистити небо і відігнати негоду.

Також гілочки після освячення несли не лише додому, але й клали до курятників, вуликів, хлівів. Вірили, що так можна захистити домашніх тварин від хвороб.

Після закінчення свята вербу намагалися не викидати. Її зберігали до наступного року. Також гілочки використовували для розмальовування печі, де потім випікали паску на Великдень.

Взагалі наші предки любили залишати освячену вербу в куточках хати, поки вона не засохне. Вірили, що вона має цілющу силу. Тому легенько били нею себе і своїх родичів, промовляючи: "Не я б'ю, верба б'є, за тиждень Великдень, на здоров’я, на красу, на захист". А маленьких дітей купали у відварі з верби, щоб вони залишалися здоровими.

Також на свято випікали святкові хлібці. В невеликі буханці обов'язково клали шишки верби, а потім ці вироби згодовували худобі, щоб вона була здоровою.

За традицією, гілочки верби, які у Вербну неділю освячують в церкві, збирали напередодні, в Лазареву суботу. Обов'язково йшли на світанку та вибирали молоде дерево без пошкоджень.

Народні прикмети

  • якщо цього дня заморозки — буде гарний врожай фруктів;
  • немає вітру і сонячний день — до теплого літа;
  • сильний вітер означає — все літо буде часто змінюватися погода;
  • якщо з'їсти шматочок освяченої верби, матимете успіх у будь-якій справі;
  • на Вербну неділю дощить — чекайте на врожайний рік;
  • мороз означає — гарно вродять ярові.

Що не можна робити на Вербну неділю

Церква забороняє працювати та займатися домашніми справами у Вербну неділю. Також дівчатам не можна займатися рукоділлям. Не варто навіть зайвий раз розчісувати волосся чи виконувати інші повсякденні с прави. Тому їжу краще приготувати ще звечора суботи. Ця заборона стосувалася в давні часи і випікання святкових хлібців. На думку наших предків, навіть найменша праця може накликати біду. Все ще триває Великий піст, а тому не можна їсти продукти тваринного походження.

Сильна молитва на Вербну неділю

На Вербну неділю заведено читати молитву на захист дітей:

Всемогутній Боже, вручаю своїх дітей Твоїй могучій опіці й охороні! Охорони їх, Господи, від усього, що може завдати шкоди їхньому здоров'ю або наразити їх на небезпеку смерті. Але передовсім молю Тебе, найліпший Отче, охорони їх від небезпек, що загрожують їхній душі.

Відвертай, Боже, своєю всемогучою рукою від моїх дітей усе те, що може мати лихий вплив на їхнє невинне серце або статися для них нагодою до злого. Охорони, Боже, моїх діточок від гріха! Пошли, молю Тебе, своїх святих Ангелів, щоб стерегли їх на дорозі життя.

Всемогутній Боже й Отче, переведи щасливо моїх дітей через всі земні небезпеки та бурі і дай, щоб вони щасливо дійшли до пристані спасіння. Амінь.

Оценка материала:

5.00 / 2
Вербна неділя 2023 року: дата, звичаї та обряди, історія свята 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
26.03.2023 2462
Еще материалы раздела «Суспільство»