<
НОВИНИ ДНЯ: Погода в Україні зміниться: синоптик розказала, до чого готуватись  Мобілізація працівників: кого не призвуть до війська  Мобілізація в Україні: чому за кермо тролейбусів хочуть посадити 18-річних і до чого тут універсальні жінки  До України повертається потепління: чи скрізь погода потішить 17 травня  Мобілізація по-новому 2024: скількох чоловіків призвуть на війну та якими методами  Блінкен зробив гучну заяву про удари по РФ американською зброєю  Російська пропагандистка Симоньян уже “знайшла” причетних до замаху на Фіцовсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
07.04.2023 623

Як зміняться відносини між українцями і поляками після війни: опитування

Після закінчення війни польсько-українські відносини будуть кращими, ніж до початку вторгнення. Так вважають майже 90% біженців.

andrew_keymaster_4ik4dlcle6s_unsplash__1__3_650x410_07.04.23

Лише 6% опитаних думають, що відносини між двома країнами не зміняться, повідомили TRAVEL РБК-Україна в міграційній платформі EWL.

Що впливає на відносини поляків та українців

89% біженців переконані, що взаємини Польщі та України в майбутньому стануть кращими. Такі результати опитування "Воєнні біженці з України. Рік у Польщі", проведеного платформою EWL та Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету на замовлення Канцелярії Прем’єр-міністра Польщі.

Автори дослідження впевнені, що це наслідком підтримки України та солідарної позиції поляків з перших днів російського вторгнення. Допомога реалізувалося завдяки заходам із допомоги з боку центральних органів влади, органів місцевого самоврядування, підприємців та громадських організацій.

"І, звісно, завдяки підтримці усього польського народу, який включився у допомогу з перших хвилин повномасштабного вторгнення. У багатьох поляків і зараз живуть біженці з України. Наприклад, багатодітні жінки, яким складно орендувати житло. Нам відомі приклади, коли жінки із півночі або півдня України вже поверталися додому, коли там стало більш-менш безпечно, але взимку через посилені обстріли та виключень світла знову поїхали до польських родин, які вже їх приймали і запросили перечекати складний час", – розповідає голова правління EWL Анджей Коркус.

Така підтримка зміцнює відносини між країнами на людському рівні.

"Звичайно, українські біженці бачать, як активно Польща бореться за Україну на всіх рівнях – політичному, воєнному, дипломатичному. Своєю чергою, вони чують від поляків захоплення героїчного боротьбою і витривалістю українців", – наголошує він.

Половина біженців бували в Польщі до війни

Дослідження також показало, що майже половина (45%) біженців у Польщі вже відвідували цю країну до війни. Тоді головною метою їхнього перебування досі був не заробіток (8%), а туристичні поїздки (18%).

Це підтверджує результати попередніх досліджень платформи EWL, згідно з якими переважна частина біженців, працевлаштованих у Польщі, не мала досвіду праці в цій країні до початку війни. Зараз же у Польщі працевлаштовані 82% українських біженців.

Майже кожен десятий опитаний відвідував родичів чи друзів у Польщі, тоді як 9% бували в Польщі просто проїздом.

Опитування провели 10-16 лютого 2023 року. Загалом у 34 польських містах опитано 400 громадян України, які приїхали до Польщі після 24 лютого 2022 року.

Нагадаємо, ми писали, що зміниться для біженців після отримання "карти побиту" у Польщі.

Оценка материала:

5.00 / 2
Як зміняться відносини між українцями і поляками після війни: опитування 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
07.04.2023 623
Еще материалы раздела «Суспільство»