НОВИНИ ДНЯ: Зеленський про фронт: ситуацію стабілізували, але назріває новий наступ Росії  Скільки можна зберігати борщ в холодильнику, щоб він лишався смачним та їстівним  Народний синоптик Діденко попередила про різку зміну погоди в Україні — де очікувати дощі  Зеленський про народжуваність під час війни: головне питання у безпеці  Буданов про теракт під Москвою: Росія знала про підготовку щонайменше за місяць  В Україні 29 березня - дощі та сильний вітер, вдень до 16°  Чи мобілізують випускників перед вступом на магістратуру чи аспірантуру: відповідь Зеленськоговсі новини дня
Кабінет директора
Вечірня горілка
13.04.2023 560

Що у нас із ВМС України, які відправили на дно крейсер "Москва"

Іван Киричевський: Потоплення "Москви" комплексом "Нептун" 13 квітня 2022 року – подія в світовій історії воєн насправді унікальна. Бо це був вперше у світі знищений корабель класу "ракетний крейсер"; можливо другий в світі корабель, знищений саме береговою ракетною установкою; і точно єдиний у світі випадок, коли флагман ворога знищив флот, потенціал якого "на папері" виглядав катастрофічно малим.

По зрозумілим причинам, ВМСУ весь час повномасштабного вторгнення РФ лишаються якби "в тіні". Але у відкритому доступі є деякі цікаві деталі, про які варто нагадати.

Наприклад, рашистський морський десант так і не дійшов до Одеси в тому числі й через те, що в строю флоту буквально напередодні війни з’явилось декілька імпровізованих мінних загороджувачів. Один із них – допоміжне судно "Балта", що у жовтні 2021 року біля Зміїного потрапило в аварію, і котре під час ремонту заодно пройшло переробку в мінзаг.

Фрегат "Гетьман Сагайдачний" станом на початок лютого 2022 року був у небоєздатному плані, не було навіть цілісного плану ремонту. Що, схоже, і визначило його подальшу долю – команда на затоплення у ті дні, коли ймовірність заходу рашистів у Миколаїв була катастрофічно близькою.

Є інші офіційно підтверджені втрати ВМСУ під час боїв у Чорному морі – тральник "Генічеськ" та патрульний катер "Слов’янськ" типу Island. За підйом тіл загиблих моряків з цих кораблів командир водолазного бота "Нетішин" отримав орден "Золота Зірка". Але що цікаво, той же "Нетішин" також встиг попрацювати імпровізованим мінним загороджувачем, що не пропустив рашистів морем на Одесу.

Трагічна доля флотилії ВМСУ в Азовському морі стане зрозумілою тільки після того, як всі події по Півдню будуть розслідувані, а результати оголошені публічно.

Парадоксально, але собі "в актив" рашисти записали "потоплення" списаного корвета "Вінниця", котрий й так до війни перетворився на металобрухт. Є привід нагадати й про інший парадоксальний факт – можливо, СДК "Юрій Олефіренко" стане єдиним в історії десантним кораблем, екіпаж якого настільки хоробро та завзято відбивався від переважаючого ворога під час оборони Очакова.

За час повномасштабного вторгнення РФ в складі ВМС України з’явилась річкова флотилія на Дніпрі. Для розгортання якої на перших порах використовували взагалі мобілізовані цивільні судна, наприклад річкові пасажирські теплоходи (що на своїх фото показувало взагалі Командування Сухопутних військ).

Але за деякий час в складі такої флотилії з’явились і спеціалізовані катери – отримані від США PB40 Defiant, з довжиною корпусу всього 12 метрів та швидкістю ходу аж в 40 вузлів.

Наприкінці лютого стало відомо, що на випробування вийшов 8-ий добудований на "Кузні" бронекатер проекту "Гюрза", який ймовірно отримає назву "Буча" та увійде до тої ж річкової флотилії. Що з виконанням довоєнної обіцянки від США передати нам патрульні катери Mark VI – поки що невідомо.

Із відомих планів по поповненню корабельного складу ВМС України, розрахованих на перспективу мінімум декілька років і десь аж на після Перемоги – побудова до 6 корветів проекту Ada в Туреччині, поставка двох вживаних тральників проекту Sandown від Великої Британії та двох вживаних тральників проекту Alkmaar від Голландії. Поставка цих кораблів в першу стримується не тільки фінансовими питаннями, але й позицією Туреччини, яка визначає зокрема порядок проходу Протоками військових та бойових кораблів учасниками війни.

Але тут важливо зафіксувати й те, що про скасування планів по будівництву 8 ракетних катерів та опціонально 1 фрегата в рамках меморандуму з Великою Британією повідомлень у відкритому доступі також не було. Схоже, що якщо цей проект рухається, він також буде "локалізований" тепер чисто на британських (точніше на шотландських) потужностях.

Картина із поповненням парку морської авіації виглядає перспективніше. Наприклад, офіційно відомо, що британці нам поставили як мінімум три вертольоти Sea King у версії HU5 – перероблені під рятувальні задачі, але бортовий радар для пошуку цілей ворога збережений.

Португалія після одного із "Рамштайнів" оголосила про передачу шести рятувальних Ка-32, повертати в стрій які доведеться (чи уже повернули) своїми силами. Але там важливо, що ці вертольоти створені на основі військово-морських рятувальних Ка-27ПС, котрі в свою чергу відрізняються від протичовнових Ка-27ПЛ лише набором бортового обладнання. Тобто можуть бути різні переробки під ударні версії насправді.

Але цього, очевидно, мало і не достатньо, сучасні західні машини такого класу потрібні також. Хоча б британські Merlin, навіть якщо на них лише екіпажі вчити треба 11 місяців.

Та й замість другої "Мрії" більш важливіше було б збудувати флот вітчизняних патрульних літаків для ВМСУ, із опцією під авіаційну версію "Нептуна". Бо на кінець 2021 року в нас із спеціалізованих були лише два небоєздатні "пенсіонери" Бе-12. А поки патрульних літаків нема, то й діставати ворожі підводні човни з "Калібрами" чи ворожі ракетоносії на рейді тимчасово окупованого Криму у ВМС України також нема чим.

Повномасштабне вторгнення РФ, зокрема спроба рашистів висадитись в Одесі та блокада чорноморських портів показали, що Україні для стримування агресора треба розвивати повноцінний флот, концепції про "катери-москіти" уже не працюють. Але це буде завдання уже на після Перемоги.

На фото – спуск на воду корвета "Гетьман Іван Мазепа", першого в серії турецьких кораблів проекту Ada для ВМС України, 2 жовтня 2022 року:

Автор: Іван Киричевський, блогер

Оценка материала:

5.00 / 2
Що у нас із ВМС України, які відправили на дно крейсер "Москва" 5.00 5 2
Кабінет директора / Вечірня горілка
13.04.2023 560
Еще материалы раздела «Вечірня горілка»