НОВИНИ ДНЯ: В Україні 29 березня - дощі та сильний вітер, вдень до 16°  Чи мобілізують випускників перед вступом на магістратуру чи аспірантуру: відповідь Зеленського  Путін видав чергову хвору маячню: що сказав цього разу  Коли ховатимуть героїв на Військовому меморіальному кладовищі: у Мінветеранів назвали терміни  У частині України оголосили штормове попередження: де очікувати негоду  У Міноборони роз'яснили оновлений процес мобілізації згідно з новим законопроєктом  Нові акцизні ставки на сигарети в євро є важливою євроінтеграційною вимогою, - експертвсі новини дня
Бізнес
Нерухомість
23.04.2023 1253

Будівництво житла в Києві майже зупинено: "Київміськбуд" просить мільярд, щоб завершити недобудови

У КМДА зазначають, що планують розгляд питання добудови всіх об’єктів, забудовником яких є "Київміськбуд".

Тема незавершеного будівництва у Києві набуває дедалі більшої актуальності. Зведення житла у місті через війну майже не ведеться. Інвестори, які вклали власні кошти у будівництво нових ЖК, бояться втратити свої квадратні метри. Складнощі виникли і у найбільшого столичного забудовника ПрАТ "ХК "Київміськбуд" (КМБ) - взимку компанія призупинила роботи на своїх будівельних майданчиках.

Що відбувається на ринку новобудов та коли відновлять будівництво - з’ясовував сайт ТСН.ua.

Що зупинило будівництво?

Забудовники кажуть, що ситуація на ринку нерухомості тяжка. Вони називають основні причини, які значно погіршили ситуацію на ринку новобудов під час війни:

  • практично повна відсутність продажів, що підтверджують рієлтори;
  • значне подорожчання будівельних матеріалів;
  • скорочення кількості кваліфікованих кадрів на будівельних майданчиках через війну;
  • несплата від тих інвесторів, які придбали житло на умовах договорів розтермінування;
  • відсутність електроенергії та часті повітряні тривоги.

У КМБ теж підтверджують, що роботи на їхніх будівельних майданчиках тимчасово зупинені через вказані причини.

"Переконливо прошу людей, які купили нерухомість за договорами розтермінування, платити. Борг за такими договорами на сьогодні становить близько 326 млн грн. Розумію, що ви скажете "почніть будувати, почнемо платити". Але сьогодні для того, аби почати будувати, нам важлива кожна гривня. Тож прошу це зробити. Ми в одному човні. Підкреслю, що ці кошти підуть виключно на добудову того конкретного комплексу, у якому ви купили квартиру", - написав на своїй сторінці у соціальній мережі Ігор Кушнір, голова правління, президент холдингової компанії "Київміськбуд".

Просять у міста 1 мільярд

У КМБ заявляють, що мають намір відновити будівництво, але визнають, що є проблеми з коштами. Там планують продати нерухомість для потреб міста на 300 мільйонів гривень. Також "Київміськбуд" вже звернувся до Київради (80% акцій товариства належать громаді Києва) з проханням збільшити статутний капітал на 1 мільярд гривень, що дозволило б відновити будівництво. Наразі проєкт рішення перебуває на опрацюванні депутатських комісій Київради.

"Бюджетна комісія поки не підтримала це питання. Будуть ще розглядати на наступному засіданні", - повідомили ТСН.ua у Київраді.

Що кажуть у КМДА?

У Департаменті будівництва та житлового забезпечення КМДА зазначають, що проблеми з будівництвом в столиці виникли через російську агресію та введення воєнного стану.

"Російська військовою агресія та введення воєнного стану в Україні негативно вплинули на ринок нерухомості у Києві. "Київміськбуд" та більшість забудовників столиці опинилися в складних умовах. Тимчасове призупинення робіт на об’єктах також відбулося з об’єктивних причин, не залежних від них, зокрема: під час повітряних тривог через загрозу ракетних обстрілів припинялися роботи на будівельних майданчиках, відбувалися відключення електроенергії, що ускладнювало виконання будівельних робіт", - зазначає в коментарі сайту ТСН.ua Борис Работнік, директор Департаменту будівництва та житлового забезпечення КМДА.

Він додає, що влада та забудовники намагаються змінити ситуацію та відновити будівництво, а також налагодити комунікацію між забудовником та інвесторами, які хвилюються щодо свої квартир. Нагадаємо, через відсутність інформації від забудовника, люди створили на початку березня декілька петицій на сайті Київради з вимогою до влади змусити "Київміськбуд" завершити будівництво ЖК.

Нещодавно в Департаменті відбулася нарада за участю керівництва КМБ та представників ініціативної групи інвесторів житлових комплексів, забудовником яких є згадане товариство.

"На нараді обговорювалися питання подальших дій з метою завершення будівництва та введення в експлуатацію житлових комплексів. За результатами наради напрацьований алгоритм подальших дій, зокрема налагодження конструктивного діалогу між керівництвом КМБ та представниками інвесторів житлових комплексів з метою інформування останніх стосовно дій товариства по їх добудові. В подальшому планується розгляд питань добудови всіх об’єктів, забудовником яких є "Київміськбуд", зокрема об’єктів УДБК "Укрбуд", які товариство зобов’язалося добудувати", - зазначає Борис Работнік.

В департаменті додають, що 12 квітня на засіданні комісії Київради з питань дотримання законності, правопорядку та зав’язків з правоохоронними органами розглядалися питання завершення будівництва житлових комплексів ПрАТ "ХК "Київміськбуд".

Важкий спадок від "Укрбуду"

Керівництво КМБ поінформувало департамент, що має проблеми через недобудовані об’єкти Української державної будівельної корпорації (УДБК) "Укрбуд", які отримала у 2020 році.

Нагадаємо, що в 2019 році спалахнув скандал, пов'язаний з вказаним забудовником. Ошукані громадяни - інвестори житлових комплексів УДБК "Укрбуд" звернулися зі скаргами до органів влади. Після консультацій із членами Ради національної безпеки та оборони президент України Володимир Зеленський підтримав людей та доручив завершення проблемного будівництва ПрАТ "ХК "Київміськбуд". Рішенням Кабміну у 2020 році "Київміськбуд" включено як нову сторону до договорів про будівництво.

"В результаті проведеного КМБ аналізу щодо фінансового стану проєктів, наявності необхідної дозвільної та проєктної документації та судових спорів, виявилося, що фінансовий стан більшості житлових комплексів незадовільний, а на рахунках ФК "Житло-Капітал", через яку в якості управителя фондів фінансування будівництва реалізовувалась нерухомість, майже відсутні кошти. Відновлення будівництва та покриття дефіциту коштів планувалося за рахунок нерозподіленого прибутку КМБ, залучення кредитних коштів та продажу ще нереалізованої нерухомості у майбутніх чергах будівництва. Але процес передачі об’єктів супроводжувався великою кількістю складнощів через неузгодженість дій між товариствами групи компаній "Укрбуд", замовниками будівництва та ФК "Житло-Капітал", - повідомляють у Департаменті будівництва та житлового забезпечення КМДА.

Хто вже отримує право власності?

В департаменті додають, що представники КМБ повідомили їх листом про стан справ на початку квітня.

"На сьогодні з 18 житлових комплексів введено в експлуатацію повність або частково - 11 (триває оформлення прав власності в зданих ЖК). Також забудовник повідомляє про проблемні питання по чотирьох житлових комплексах, зокрема ЖК "Урбан Парк", ЖК "Оберіг-2", ЖК "Чарівне місто" та  ЖК "Арт Хаус", замовником яких є Міністерство оборони України або його структурні підрозділи", - зазначив Борис Работнік.

В той же час ні в КМДА, ні в КМБ не можуть назвати точну дату, коли зможуть відновити активне будівництво. Лише зазначають, що збільшити темпи робіт, коли в державі триває війна, надскладне завдання.

"Логічним є питання: "коли будівництво буде відновлено у повному обсязі?". Відповідаю. За рік повномасштабної війни КМБ вичерпав певну кількість запасів. На сьогоднішній день робиться все можливе, аби фінансове здоров'я компанії було відновлено, і ми могли почати будувати нормальними темпами", - зазначає на своїй сторінці в соцмережі Ігор Кушнір.

Раніше сайт ТСН.ua розповідав, як придбати у Києві дешеве житло: що потрібно знати і як діяти.

Оценка материала:

5.00 / 6
Будівництво житла в Києві майже зупинено: "Київміськбуд" просить мільярд, щоб завершити недобудови 5.00 5 6
Бізнес / Нерухомість
23.04.2023 1253
Еще материалы раздела «Нерухомість»