НОВИНИ ДНЯ: Зеленський про народжуваність під час війни: головне питання у безпеці  Буданов про теракт під Москвою: Росія знала про підготовку щонайменше за місяць  В Україні 29 березня - дощі та сильний вітер, вдень до 16°  Чи мобілізують випускників перед вступом на магістратуру чи аспірантуру: відповідь Зеленського  Путін видав чергову хвору маячню: що сказав цього разу  Коли ховатимуть героїв на Військовому меморіальному кладовищі: у Мінветеранів назвали терміни  У частині України оголосили штормове попередження: де очікувати негодувсі новини дня
27.04.2023 699

Том Купер. Війна в Україні, 27 квітня 2023. Здається, це «початок кінця» битви за Бахмут

Сьогоднішній короткий звіт песимістичний: Купер пише про «початок кінця» битви за Бахмут. Що ж, подякуймо героїчним захисникам міста і сподіваймося, що якщо ми і втратимо цю фортецю, вона буде останньою серед українських втрат.

Усіх вітаю! Тримайте короткий звіт, майже повністю про Бахмут.

ПОВІТРЯНА ВІЙНА

Уночі з 25 на 26 квітня росіяни атакували Херсон серією «Шахідів», «Ланцетів» і «Мерлінів». Українці заявляють про збиття принаймні одного «Шахіда», пʼяти «Ланцетів» і одного «Мерліна». Вчора росіяни також показали відео удару по одному з небагатьох українських зенітно-ракетних комплексів «Тор» (перепрошую, не можу знайти лінк).

Також цієї ночі росіяни атакували Миколаївщину «Калібрами» з моря. Українська сторона каже про одного загиблого і 23 поранених: це означає, що росіяни прорвали оборонну систему ППО і в щось влучили.

Tактична авіація російських ВКС майже вся зосередилася в районі Бахмута. Тим часом ПСУ втратили ще один Су-25, цього разу на Херсонщині.

БАХМУТ

Від 24-25 квітня росіяни в Бахмуті пішли в «масований» наступ. Ситуація схожа на ту, яка була в Попасній рік тому: невпинні обстріли тисячами снарядів із ствольної артилерії, тисячами артилерійських ракет із усіх типів реактивних систем залпового вогню, сотень систем ТОС-1 (наскільки я можу судити, це станом на зараз найсмертоносніше озброєння у ВСрф), нічні авіаудари з Су-25 із застосуванням керованих ракет С-25Т і з Су-34 із застосуванням планерних бомб. Обстріли ведуться «проти годинникової стрілки» систематично і постійно.

Після цього раз за разом наступає піхота: зазвичай це штурмові групи розміром із полк, які йдуть одна за одною знову і знову, вдень і вночі. Ось відповідний звіт полковника Романа Гриценка, командувача 127-мої бригади ТрО.

Результат відповідний. Із північного боку росіяни витіснили українців із території гаражів, ЗСУ відійшли до дитячої лікарні та вулиці Визволителів Донбасу. У центрі ВСрф зайняли територію на північ від Бахмутського медколеджу (і то значно швидше, ніж очікувалося). А на південь від коледжу вони дійшли до вулиці Чайковського.

Також росіяни сильно тиснуть на позиції 3-тьої штурмової та 92-гої механізованої бригади вздовж траси 0506 в районі Громового.

Якщо вірити інформації від видання Wall Street Journal, більшість озброєння для цього наступу приїхало з Ірану, який за минулі два місяці поставив у росію до 300 000 снарядів.

Словом, це, здається, «початок кінця» битви за Бахмут. І так, схоже, путін і ґєрасімов вирішили «взяти» руїни міста до параду на красній площі 9 травня, про що вже не раз казали в Україні.

Джерело

Переклад Антоніни Ящук

Оригінал тут

Оценка материала:

5.00 / 2
Том Купер. Війна в Україні, 27 квітня 2023. Здається, це «початок кінця» битви за Бахмут 5.00 5 2
Колонки / Колонки / Блоги
27.04.2023 699
Еще колонки: Колонки / Блоги