НОВИНИ ДНЯ: Саміт миру у Швейцарії: Портников попередив про "пастку" Китаю для України  Секретар РНБО України назвав умови для перевороту проти Путіна  Україна зможе бити за лінією фронту: Норвегія обіцяє значну кількість F-16 із найновішим озброєнням  Синоптик прогнозує заморозки в Україні: де та коли буде "мінус"  Секретар РНБО відповів на заклик США не бити по НПЗ в Росії  Весна дійшла до піку і повернула на зиму: які сюрпризи готує погода  Зливи з грозами, а у Карпатах до 0 градусів: прогноз погоди на тижденьвсі новини дня
Бізнес
Технології
29.04.2023 356

В Мінкульті розмірковують над регулюванням роботи Telegram

Необхідно включити експертну оцінку того, у який спосіб має відбуватись взаємодія країни із соціальною мережею Telegram.

gettyimages_688189012_id70949_1300x867_25_650x410_29.04.23

Про це пише РБК-Україна з посиланням на слова міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Telegram створив у собі спільноту, яка закрита від суспільства, тоді як усі медіа, що підпадають під закон "Про медіа", відкриті, відомі їх власники, є певна звітність тощо. Тому телеграм - це питання, яке потребує реально експертного обговорення", - розповів Ткаченко.

Як відзначив міністр, месенджер здатний швидко доносити інформацію, зокрема й до населення, яке перебуває на тимчасово окупованих територіях. Водночас він містить велику кількість російської активності.

"Окрім того, у Telegram немає зворотного зв'язку. Який він не був би у Facebook чи Google, але він є, ми принаймні знаємо, до кого звертатися. До кого звертатися в Telegram, це питання непросте", - додав він.

Відповідаючи питання, чи планують в Україні запроваджувати державний контроль щодо Telegram або заборону, міністр відзначив, що радше йдеться саме про регулювання.

"Тому що Telegram-канали збирають кошти, і ми не знаємо чи платять вони податки - це перше питання. Друге питання - це знов таки з точки зору прозорості, власності, співпраці з суспільством, і розуміння того, у який спосіб ця взаємодія відбувається", - пояснив Ткаченко.

Він зауважив, що питання регулювання поки що перебуває лише на стадії "давайте поговоримо", однак настав час все ж включити експортну оцінку того, у який саме спосіб повинна відбуватись взаємодія міє країною та месенджером.

Зокрема Ткаченко поскаржився на ігнорування діалогу з міністерством представниками соцмережі.

"Їм це не потрібно, тому що вони перебувають повністю поза зоною регулювання. Їм це не цікаво, вони існують у своїй бульбашці. Користуючись нагодою запрошуємо їх до діалогу", - додав міністр.

Відповідаючи на питання, чи існує зв'язок між Telegram та російськими спецслужбами, Ткаченко відповів, що "переконатися в тому, що там є ФСБ-шні сліди, чи ще чиїсь, досить непросто. Але той факт, що комунікації з Telegram немає, викликає багато запитань і сумнівів".

Нагадаємо, РБК-Україна писало про те, що, за словами Ткаченка, Мінкульт вивчить питання щодо заборони використання TikTok в держустановах.

Оценка материала:

5.00 / 1
В Мінкульті розмірковують над регулюванням роботи Telegram 5.00 5 1
Бізнес / Технології
29.04.2023 356
Еще материалы раздела «Технології»