<
НОВИНИ ДНЯ: Портников назвав причини, чому США нарешті проголосували за допомогу Україні  Байден у розмові з Зеленським дав дві важливі обіцянки: чого чекати Україні  Ми до кінця не розуміємо, що відбувається в Кремлі - РНБО  Мобілізація по-новому: чи створять "спецназ" для пошуку ухилянтів  Котлети з грибів — що може бути смачніше: рецепт від шеф-кухаря  Коли в Україні День матері 2024 року: історія та суть свята  Норвегія виділить мільярди на протиповітряну оборону України, - прем'єрвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
02.06.2023 2905

Прохолодні ночі, гради та зливи: яким буде червень

За попередніми прогнозами синоптиків, літо 2023 буде доволі спекотним.

Кандидат географічних наук, синоптик Ігор Кібальчич розповів, яким буде червень цього року.

Він зазначив, що перший місяць календарного літа характеризується зазвичай комфортними температурами та рясними опадами. Саме у червні, згідно з кліматичними даними, у більшості міст України випадає найбільша кількість дощів. Пов'язано це з тим, що атмосфера на початку літа динамічно рухлива і одночасно істотно зростає вологовміст і нестійкість повітряних мас. Тому в червні часто відзначаються сильні зливи з грозами, а часом не виключені і смерчі.

Нинішнього року, як показують чисельні розрахунки деяких прогностичних моделей та дані Українського гідрометцентру, погодні умови очікуються мінливими, з коливаннями атмосферного тиску і температурного режиму. Однак ймовірність періодів сильної спеки досить низька. Опади розподілятимуться територією нашої країни неоднорідно, оскільки переважна їх частина матиме конвективне походження. Атмосферна циркуляція буде демонструвати традиційні для червня характеристики без рекордних аномалій.

У першій декаді червня на території України встановиться прохолодна погода із невеликою кількістю опадів. Така ситуація буде пов'язана з впливом малорухомої області високого тиску над Британськими островами та її виступами у бік Східної Європи. За такої атмосферної циркуляції зазвичай спостерігається посилення північно-західних повітряних потоків, які знижують температурне тло, оскільки надходять до нас із більш високих широт. На тлі підвищеного атмосферного тиску, фронтальні розділи, які все ж таки періодично проходитимуть через нашу країну, виявляться ослабленими і тому інтенсивність опадів на них знизиться. Особливо відзначимо період з 3 по 7 червня, коли ночами стане помітно холодніше, а температура знизиться до +3…+9 °С. У денний час повітря прогріватиметься до +18…+24 °С.

У другій декаді місяця очікується вже переважання циклонічної діяльності та більш низький атмосферний тиск. Дощі охоплять більшість областей країни. Подекуди не виключені сильні зливи, а також випадання граду та локальні шквали. Температура повітря в цей період очікується близькою до середніх багаторічних показників: вночі коливатиметься в межах +10…+16 °С, вдень +20…+26 °С, на півдні +24…+29 °С.

У третій декаді місяця очікується помітне зростання температурних показників на тлі періодичних короткочасних злив. Вночі температура повітря очікується в межах +13...+19 °С, вдень +25...+31°С. Амплітуда температур може суттєво змінюватися від одного населеного пункту до іншого. У прогнозі наведені усереднені показники, на підставі яких можна прогнозувати загальну тенденцію впродовж місяця.

У середньому протягом місяця температура повітря в нашій країні очікується близькою до норми, у західних і північних областях вище норми на 1 – 2 °С. Кількість опадів також прогнозується близько норми, проте місцями у центральних та південних областях може випасти до 2 – 3 місячних норм.

Крім того, у червні часто спостерігаються небезпечні явища погоди, такі як град, сильні пориви вітру під час гроз, а іноді смерчі.

Оценка материала:

5.00 / 2
Прохолодні ночі, гради та зливи: яким буде червень 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
02.06.2023 2905
Еще материалы раздела «Суспільство»