<
НОВИНИ ДНЯ: Перший день травня в Україні буде сухим і теплим  Україна збільшує випуск дронів дальньої дії. У WSJ розповіли подробиці  Салат із редиски з яйцем та огірком: рецепт простої та корисної страви  В Україні пануватиме суха і тепла погода: прогноз погоди на 1 травня  Вдома дешевше? У скільки українцям обійдеться паска на свято  Армія РФ готується до наступу: в ISW оцінили, які напрямки оберуть окупанти  Синоптики прогнозують "надзвичайно спекотне" літо в Європівсі новини дня
14.06.2023 403

Україна у вересні може повністю легалізувати криптовалюти і ввести податки

Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) завершила розробку законопроєкту про оподаткування криптоактивів і оновила текст закону "Про віртуальні активи" - законопроєкт про оподаткування презентують 14 червня.

Про це пише Forbes.

Зазначається, що Україна може стати першою в Європі країною, яка імплементувала європейські норми регулювання віртуальних активів МіСА.

"Останні кроки - оновлення закону 2021 року "Про віртуальні активи" та ухвалення змін до Податкового кодексу, що дозволять державі оподатковувати операції з криптовалютами.

Обидва пули змін вже напрацьовані. Законопроєкт про оподаткування презентують 14 червня", - пише видання.

"Сподіваюся, закон ухвалять у вересні, а запрацює він вже з 2024-го", - заявив член НКЦПФР Юрій Бойко.

Якщо Верховна Рада схвалить законопроєкти, оновлене законодавство про віртуальні активи буде мати наступні ключові позиції, пише Forbes:

регуляторами ринку будуть Нацбанк і НКЦПФР;

за видами віртуальні активи розподілятимуться на три категорії: токени електронних грошей, токени з прив’язкою до активів, інші віртуальні активи;

для публічної пропозиції (випуску) токенів з прив’язкою до активів на торгах, емітент має бути авторизованою у НКЦПФР юридичною особою. Для авторизації юрособа має оформити білу книгу (по суті проспект емісії).

При цьому ставка оподаткування буде 18% з інвестиційного прибутку та військовий збір 1,5%. Умова для сплати податку - якщо загальний фінансовий результат операцій з інвестактивами має позитивне значення, а отримані внаслідок цих операцій віртуальні активи перебувають у власності платника до 365 днів.

За словами Бойка, концепцію оподаткування створено за прикладом моделей західних країн.

"Якщо віртуальний актив куплено за 10 000 грн, а продано за 11 000 грн, то оподатковується різниця - 1000 грн", - пояснив він.

Оценка материала:

5.00 / 2
Україна у вересні може повністю легалізувати криптовалюти і ввести податки 5.00 5 2
Бізнес / Фінанси та банки
14.06.2023 403
Еще материалы раздела «Фінанси та банки»