<
НОВИНИ ДНЯ: "Стратегічно необґрунтований крок": дипломат Брайза про критику Білого дому щодо ударів по НПЗ в РФ  Глава Rheinmetall закликав Німеччину до збільшення військових витрат  Рубані котлети з індички: швидкий рецепт  Скільки витрачати на великодній стіл: українці дали відповідь  Дощі та тепло на Великдень: прогноз погоди в Україні на 5 травня  На саміті миру у Швейцарії розроблятимуть спільну позицію щодо початку переговорів з РФ – ОП  Дефіциту ATACMS не буде: чи це правда і скільки таких ракет є у СШАвсі новини дня
Політика
Світ
18.06.2023 3588

У Росії вже хочуть повернутися до загальновизнаних кордонів – ISW

Таке бажання спричинене екокатастрофою від підриву греблі Каховської гідроелектростанції, вважають аналітики.

9d20c89ef08f5f6fed66723cfd1368e0_18.06.23

Частина колишніх і нинішніх чиновників Російської Федерації підписали відкритий лист із закликом повернутися до "загальновизнаних" кордонів їхньої країни. Пише ТСН. 

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW) від 16 червня.

Як зазначають американські аналітики, як привід для подібного звернення російські посадовці назвали ситуацію, викликану руйнуванням Каховського водосховища в Херсонській області.

Документ, у якому йдеться про довгостроковий вплив руйнування греблі на екосистему планети, охорону здоров'я та економіку, підписали представники місцевої влади Москви, Санкт-Петербурга, а також Московської та Ленінградської областей.

У листі також зазначено, що дії президента РФ Володимира Путіна після 24 лютого минулого року призвели до катастрофічних подій, проте не уточнюється, про що йдеться. Ці наслідки також не згадані як причина для виведення військ з України.

Аналітики припустили, що чиновники, не пов'язані з Кремлем, можливо, використовують занепокоєння суспільства щодо екологічних та гуманітарних наслідків підриву ГЕС, щоб висловити свою думку про війну в Україні, не критикуючи при цьому військових дій.

"Росіяни, які дотримуються антивоєнних настроїв, можуть використовувати руйнування ГЕС для висловлення своєї незгоди з війною в дуже обмеженій формі", — йдеться у звіті.

Нагадаємо:

Каховську ГЕС повністю зруйновано. Станція відновленню не підлягає. Вона була підірвана зсередини. Неконтрольоване зниження рівня водосховища є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС. Адже вода потрібна для підживлення конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС. Унаслідок підриву може бути зруйноване забезпечення водою півдня України та Криму. Прісна вода не надходитиме до Криму.

У МОЗ повідомили, що вода у Дніпрі забруднена у 28 тисяч разів понад норми.

Підірвавши ГЕС, окупанти завдали непоправної шкоди флорі й фауні місцевості, знищили врожай, поставили під загрозу життю людей і зруйнували їхні будинки, але найголовніше – поставили під загрозу безпечну роботу ЗАЕС.

Оценка материала:

5.00 / 4
У Росії вже хочуть повернутися до загальновизнаних кордонів – ISW 5.00 5 4
Політика / Світ
18.06.2023 3588
Еще материалы раздела «Світ»