<
НОВИНИ ДНЯ: Паска від Лілії Цвіт: давній рецепт господинь  Доступ до виплат та реєстрація. Які зміни для українців ухвалили у Польщі  Якою буде погода на Великдень: детальний прогноз на вихідні в Україні  Путін хоче покарати Шойгу за нездатність досягти цілей у війні в Україні: в ISW назвали ознаки  Рецепт заварної лимонної паски  На вихідних в Україні похолоднішає, - прогноз  З якими хворобами можуть мобілізувати: Міноборони опублікувало списоквсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
10.07.2023 1250

Це врятує ваші троянди: садівник розповів, як не дати рослинам зів'янути в спеку

Сезон цвітіння троянд – у самому розпалі. Але через спеку улюблені кущі здаються нудними через пожовкле листя та хирляві квітки. Як врятувати розарій, що страждає від спекотного літа, розповідає досвідчений садівник.

6353e14f080b1b7cd608a87c8555ef2b_10.07.23

Троянди, особливо деякі тіньолюбні сорти, можуть сильно постраждати від спеки. В рожевих кущів жовтіє листя, стають слабкими голівки, "горять" пелюстки. Пише ТСН. 

Щоб цього не сталося, пропонуємо вам скористатися порадами Філіпа Гаркнесса, співвласника Harkness Roses – одного з найстаріших розплідників у Британії, – якими він поділився з читачами Еxpress.co.uk.

Садовий експерт наполягає на тому, що у випадку з трояндами, які страждають від спеки, профілактика важливіша за лікування, і стверджує, що секрет полягає у створенні відповідного середовища для ваших рослин. Сильна і здорова рослина здатна стійко витримувати навіть тривалу спеку, тому ваше завдання – зробити все, щоб ваші троянди зустріли несприятливі погодні умови у всеозброєнні.

Виключіть стрес

Дуже важливо переконатися, що ваші троянди мають достатньо сонячного світла, що вони не розташовані в занадто темних і густонаселених іншими рослинами місцях. Якщо квіти посаджені поряд із великою живою огорожею, вони боротимуться за воду та світло. Такий стрес сильно погіршує здатність рослини чинити опір несприятливим погодним умовам, як-от спека.

Думайте про рослини як про людей. Вони теж страждають від стресу у спекотних, посушливих умовах та за наявності конкуренції.

Не забувайте про підживлення

Постійне підживлення має вирішальне значення для підтримки життєздатності ваших троянд. Філіп пропонує раз на два тижні робити рідке підживлення, а також стежити за тим, щоб навколо рослини була достатня циркуляція повітря.

Поливайте вранці

Він також вітає переваги раннього ранкового поливання, особливо для троянд. У цьому з ним солідарні практично всі досвідчені садівники, які стверджують, що поливати рослини потрібно рано-вранці.

Лікуйте їх

Троянди хворіють, тому з їх поширеними недугами треба вчасно боротися. Чорна плямистість – одна з найпоширеніших інфекцій троянд – це грибок, який переноситься повітрям і який часто з'являється після першого квітіння, коли захисні сили рослини знижуються через необхідність продукувати суцвіття. Для профілактики чорної плямистості Філіп пропонує гранульовані підживлення у травні та червні, а також внесення добрив для троянд на початку червня. Літнє обрізування також може зменшити шкоду від чорної плямистості.

Цвіль, яка має вигляд білих борошнистих плям, часто з'являється в серпні, особливо у вологій атмосфері або коли рослину не поливають належним чином у спекотні періоди. Філіп каже, що якщо ваша рослина уражена пліснявою, ви повинні дати пошкодженим квітам відцвісти, перш ніж обрізати стебло, щоб допомогти рослині відновитися.

Для боротьби з попелицею Філіп пропонує використовувати часниковий спрей як ефективний засіб відлякування, також можна використовувати слабкий розчин рідини для миття посуду.

Оценка материала:

5.00 / 1
Це врятує ваші троянди: садівник розповів, як не дати рослинам зів'янути в спеку 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
10.07.2023 1250
Еще материалы раздела «Суспільство»