<
НОВИНИ ДНЯ: В Пентагоні сказали, для яких цілей Україна отримала ATACMS, - NYT  Телескоп NASA виявив загадкову планету-блудька  Синоптики обіцяють теплий місяць: прогноз Укргідрометцентру на травень  Синоптикиня повідомила, якою буде погода у Вербну неділю і на Великдень  Українським студентам готують кардинальні зміни: розбір закону про виші  НБУ перевищив очікування банкірів: облікову ставку знижено на один відсотковий пункт  Вночі можливі грози, вдень повітря місцями прогріється до +26: погода на 27 квітнявсі новини дня
Бізнес
Технології
24.07.2023 417

Переваги застосування блокчейн-технологій

Вперше таке поняття, як блокчейн, з’явилося ще наприкінці 90-х років минулого століття, в епоху створення прообразів криптовалют. Навіть більш ніж через 20 років продовжують відкриватися нові перспективи та можливості застосуванн технології. Тож курс біткоїна сьогодні моніторять мільйони користувачів. Але не кожний із них замислюється, що на блокчейні побудована ця та тисячі інших криптовалют.

blok_19.07.23

Особливості технології 

Передусім варто зрозуміти, що для транзакцій у крипті використовується саме блокчейн. Ця технологія дає змогу здійснювати операції без використання банків чи інших представників фінансової системи. Тобто прискорюється швидкість переказів, відсутня комісія за послуги третьої сторони, росте рівень безпеки.

Така система захищена, адже кожен сусідній блок містить інформацію про попередні та наступні. Проте водночас блокчейн відкритий — будь-хто може дізнатися про операцію, але не в змозі змінити її. Ці особливості призвели до активного використання технології не тільки у світі криптовалют, але і в:

  • системі контролю за державними закупівлями;
  • переказі коштів за кордон;
  • захисті авторського права;
  • розробці інших експериментів.

Користувачі постійно дізнаються про нові можливості. Вже зараз блокчейн дозволяє здійснювати переказ грошей у криптовалюті в рази швидше, ніж за допомогою банків. Адже необхідність доставки віртуальних коштів може виникнути і вночі, і у вихідний день чи на свято. В цей час банки не працюють, тому надсилання грошей отримувачу може затягнутися на декілька днів. У випадку з криптою кошти надходять за лічені хвилини, незалежно від вищевказаних факторів.

Приклади користування блокчейн-технологією

Україна стала однією з перших країн, де на державному рівні застосовується ця інновація. Крім того, вітчизняні розробники софту представили світу програмне забезпечення для децентралізованого керування процесами. Наприклад, SmartCity — відома розробка українців, яка вирішує проблеми жителів великих європейських міст. Ця система дозволяє влаштувати дитину в школу чи дитсадок на рівних правах, обходячи бюрократію та інші негативні фактори. SmartCity допомагає:

  • мінімізувати контакти людей для отримання інформації та послуг;
  • зекономити час;
  • подолати корупцію та інші негативні явища.

Також з’являється все більше сервісів, де можна отримати інші послуги в найкоротші терміни. Наприклад, стає простіше орендувати нерухомість, замовити квиток на транспорт тощо.

Яскравий приклад застосування блокчейну в Україні — система ProZorro. Вона офіційно працює вже понад 5 років. Її використання дозволяє контролювати державні закупки. Відомі випадки, коли посадовці вибирають не найвигідніші варіанти для держави. Це призводить до незапланованих витрат із бюджету. Завдяки ProZorro такі злочинні дії контролюються, а той, хто припустився їх, постає перед відповідальністю.

ProZorro — не єдиний приклад. Уряд України вже працює над упровадженням електронної системи голосування на технології блокчейну, яка внеможливлює неправильний підрахунок голосів на користь певного з кандидатів.

Оценка материала:

5.00 / 2
Переваги застосування блокчейн-технологій 5.00 5 2
Бізнес / Технології
24.07.2023 417
Еще материалы раздела «Технології»