<
НОВИНИ ДНЯ: Україні потрібно поповнити армію новими людьми: Годжес пояснив навіщо  Путін веде Росію до неминучого самознищення: що на це вказує вже зараз  Кожен водій має робити це перед виїздом, інакше – штраф  Салат із курячим філе, омлетними млинцями та огірками: оригінальний рецепт  Графік проведення НМТ у 2024 році. Як проходитиме та що варто знати випускникам  Заморозки повертаються до України: де та коли буде "мінус"  В Україні побільшало мільйонерів: у Раді повідомили деталівсі новини дня
Прес-релізи
Інше
22.08.2023 344

Що таке медичний канабіс та що пропонують легалізувати в Україні

Тема легалізації медичного канабісу дуже жваво обговорювали останніми місяцями. Питання медичного канабісу періодично спливає в Верховній раді ще з 2019 року. Спочатку тема була настільки табуйованою, що це викликало нечуваний резонанс. Пізніше, коли пристрасті в суспільстві та серед можновладців трошки вляглись, МОЗ запустив проект закону, який мав легалізувати канабіс. Але результат вийшов не зовсім таким, як очікувалось.

kan_21.08.23

Легалайз в світі: чи такий страшний той канабіс

Резонансні закони не вперше приймають в Раді. В 2020 легалізували гральний бізнес,  слоти Ельсолотс тощо. Але легалізація канабісу — це зовсім не про розваги. Адже між медичним та рекреаційним канабісом є велика різниця:

  • медичний канабіс потрібен для лікування різних розладів та станів;
  • рекреаційний канабіс застосовують для релаксації та розваги;
  • медичний канабіс застосовують виключно за призначенням та під наглядом медичних фахівців;
  • рекреаційний вживають просто за бажанням.

В українському парламенті мова йшла виключно про легалізацію медичного канабісу, статус якого вже давно визначений в багатьох країнах світу. А ось рекреаційний дозволений лише в деяких країнах, та в кількох штатах Америки. Першою країною, яка повністю дозволила використання для власних потреб став Уругвай. Також вільно вживати канабіс можна в Нідерландах. Завдяки цьому в країну пішов великий потік туристів.

В Україні збирались розглянути легалізацію вирощування медичних сортів, їх перероблення та вживання препаратів за призначенням лікаря. Ніякої мови про вільний продаж та вживання в рекреаційних цілях не йшлося. З усім тим в суспільстві виник резонанс саме з приводу вільного доступу до канабісу.

kan__21.08.23_1_1

Що саме легалізували в Україні

Попередньо в проєкті закону передбачалась легалізація медичного канабісу, а також стимулювання сфери для його вирощування, переробки та виготовлення ліків. Це мало б відкрити широкий спектр в медичному застосуванні та стимулювати нову потужну галузь. Фермери б змогли вирощувати та переробляти фармацевтичну сировину рослинного походження, вчені б вивчали можливості медичного канабісу, а пацієнти та лікарі отримали б нові, сучасні та натуральні ліки.

Але в законопроєкті, який прийняли в Раді 7 червня мова йшла лише про:

  • Дозвіл імпортувати ліки імпортного походження;
  • дозвіл експортувати фарматичну сировину, вирощену в Україні.

Тобто можновладці дозволили фермерам вирощувати медичні сорти, але виключно для іноземних ринків. А вітчизняні лікарі та пацієнти отримали доступ до ліків, але тільки до імпортних. Замість того, щоб стимулювати економіку новими галузями, зокрема науковими розробками, фармацевтичними препаратами, депутати вкотре підкреслили аграрну роль України. Все, що дозволили — використовувати українські землі для вирощування сировини, яка в майбутньому поїде до інших країн. Там будуть зроблені ліки, які повернуться до України з націнками. Хто виграє від таких нововведень — поки питання.

Оценка материала:

5.00 / 1
Що таке медичний канабіс та що пропонують легалізувати в Україні 5.00 5 1
Прес-релізи / Інше
22.08.2023 344
Еще материалы раздела «Інше»
  • Игристые из разных стран мира — названия и характеристики Игристые из разных стран мира — названия и характеристики

    Игристое — легкий приятный на вкус алкоголь, который ассоциируется с новогодними праздниками и значимыми событиями. По привычке многие все его виды называют шампанским. При этом надпись Champagne может стоять только на винах, произведенных в Шампани классическим методом из определенных сортов винограда. Игристые, произведенные в других странах, имеют свои названия и характеристики, с которыми предлагаем вам ознакомиться.

    Інше 29.04.2024 314
  • Як урізноманітнити меню при ГВ? Як урізноманітнити меню при ГВ?

    Правильне і різноманітне харчування при грудному вигодовуванні (ГВ) відіграє ключову роль у забезпеченні не тільки здоров'я жінки, а й в розвитку і здоров'ї малюка. Дієта при ГВ повинна бути збалансованою, різноманітною і корисною, щоб забезпечити організм всіма необхідними поживними речовинами, та збагатити склад грудного молока.

    Інше 06.03.2024 276
  • 7 важливих порад на кожен день 7 важливих порад на кожен день

    Зір, даний природою, хороший від народження. Завдяки очам ми закохуємося в навколишній світ, але, як і будь-який орган, їх слід берегти. Найліпше допомагають це зробити профілактика та здоровий спосіб життя. Та в разі виникнення проблем потрібно негайно звернутися до лікаря, щоб скорегувати вади та повернути яскраві враження.

    Інше 27.02.2024 352
  • Час заборони: де і як люди обходили сухий закон, шукаючи горілку Час заборони: де і як люди обходили сухий закон, шукаючи горілку

    Горілка - купити з доставкою по Києву.

    Інше 20.01.2024 303
  • Практичне вивчення української мови: найкращий спосіб покращення знань для школярів Практичне вивчення української мови: найкращий спосіб покращення знань для школярів

    Коли дитина систематично виконує вправи з української мови та перевіряє їх за посібниками, її знання покращаться у найкоротший час.

    Інше 23.12.2023 310