<
НОВИНИ ДНЯ: Рецепт заварної лимонної паски  На вихідних в Україні похолоднішає, - прогноз  З якими хворобами можуть мобілізувати: Міноборони опублікувало список  Ходжес оцінив шанси України провести контрнаступ цього року  В Україні на вихідних вдень до 24° тепла, на півночі та сході - нічні заморозки  Поверх має значення? Як зекономити при покупці квартири в Києві  Мобілізація в Україні: стало відомо, що буде з чоловіками, які ухиляються від проходження ВЛКвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
30.10.2023 1985

Як зберегти цибулю до весни

Виростити цибулю на своєму городі – це лише половина справи, її ще потрібно правильно зберегти.

2b5db98e9b8390a3997d3828983bfc0a_30.10.23

Про те, як зберігати цибулю, щоб вона не зацвіла, не гнила — пише ТСН.ua.

Підготовка цибулі до зберігання в квартирі, підвалі, на балконі

Викопані цибулини, щоб уберегти від гниття, потрібно добре просушити. Краще це робити в теплу сонячну погоду, розклавши в один шар на відкритому повітрі. Час від часу цибулю потрібно перевертати. Якщо погода дощова,  перенесіть цибулини до приміщення, що добре провітрюється.

Овочі добре і швидко сохнуть у панцирних сітках, оскільки продуваються з усіх боків. Ще один результативний спосіб висушити цибулю — зв'язати їх невеликими пучками та  підвісити на вулиці або в приміщенні, що провітрюється. Після ретельного сушіння з кожного боку цибулі підрізають коріння та пір'я.

Перед тим, як прибрати цибулю на зберігання, передивіться, щоб не було зіпсованої, через те, що  навіть одна зіпсована цибулина може зіпсувати весь урожай. Вибирайте для зберігання пізні сорти, ті, що достигають у серпні-вересні — вони зберігаються краще. Віддавайте перевагу жовтим цибулинам, сорти червоного або білого кольору псуються швидше.
Звертати увагу на зовнішній вигляд. Цибулини повинні бути невеликі, тверді, з сухими, гладкими, рівними, лусочками, що добре прилягають одна до одноъ. Переберіть цибулю, щоб не було пошкоджень, пророслої зелені, коріння, тим більше плісняви. Така цибуля, недостигла, дрібна і перестигла збережеться недовго, її краще насамперед використати.

Як зберігати цибулю, щоб вона не гнила

Місце для зберігання цибулі має бути прохолодним, сухим, темним та добре провітрюватися. Найкраща температура, на думку експертів, для зберігання цибулі - 7-13°C, вологість - 60-70 %.

Якщо поруч із цибулею зберігаються картопля, інші коренеплоди які, зазвичай, виділяють вологу, за цибулинами особливо ретельно треба стежити. А ще краще, зберігати їх окремо.

Як зберігати цибулю на балконі, погребі, в холодильнику, у квартирі

  • За температурним режимом закритий балкон, підвал, льох, неопалюваний гараж підходять для зберігання овоча.
  • Можна зберігати цибулю у холодильнику, у зоні, де температура підтримується в межах 0–1 °C. Але таке зберігання має недоліки — підвищену вологість та погана вентиляція повітря.
  • Зберігання у квартирі, в будинку не дуже підходить для тривалого зберігання цибулі, через те, що в житлових приміщеннях важко підтримувати потрібну температуру та вологість.

В чому зберігати цибулю на зиму

Щоб овочі мали доступ до свіжого повітря, підберіть правильну тару для їхнього зберігання. В жодному разі не можна тримати цибулю в поліетиленових пакетах.

Для зберігання можна використовувати капронові панчохи або колготки, плетені кошики, які добре вентилюються, спеціальні сітки, дерев'яні ящики або картонні коробки з вентиляційними отворами з боків, невисокі мішки з тканини, щоб повітря досягало нижніх шарів цибулин. В іншому разі нижній шар може «задихнутися».

Оценка материала:

5.00 / 2
Як зберегти цибулю до весни 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
30.10.2023 1985
Еще материалы раздела «Суспільство»